Είκοσι μέρες απομένουν για 100.000 επιχειρήσεις μια 600.000 εργαζόμενους σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και αναμένεται να υπογραφεί άμεσα, προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθούν από το υπουργείο ειδικές οδηγίες προς όλους τους ενδιαφερόμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση θα προβλέπει 4μηνη πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και 3μηνη για αυτές της βιομηχανίας, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, στα πετρελαιοειδή και στα ορυχεία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που από την 1η Ιανουαρίου θα επεκταθεί στο λιανικό εμπόριο και τη βιομηχανία, είναι το μεγαλύτερο όπλο για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Για τον λόγο αυτό, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι εντός του 2024 θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας, προκειμένου να υπάρχει σε πραγματικό χρόνο η εικόνα της απασχόλησης και των ωρών εργασίας όλων των εργαζομένων της χώρας. Αντίστοιχα άλλωστε, και οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι δηλώνει ο εργοδότης τους στο σύστημα.
Μετά το καλοκαίρι αναμένεται να εφαρμοστεί το μέτρο σε Τουρισμό – Επισιτισμό. Η πιλοτική εφαρμογή του, είναι μάλιστα πιθανό να αρχίσει εντός του καλοκαιριού ωστόσο και πάλι με 3μηνη ή 4μηνη διάρκεια. Στο ενδιάμεσο δεν αποκλείεται να ενταχθούν και οι υπόλοιποι κλάδοι όπως χονδρικό εμπόριο, υπηρεσίες, δραστηριότητες υγείας, εκπαίδευση, κατασκευαστικές δραστηριότητες κ.ά.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση, από την 1η Ιανουαρίου 2024 εντάσσονται, υποχρεωτικά, στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάση ΚΑΔ) στον κλάδο της βιομηχανίας, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου.
Βέβαια, προβλέπεται μια άτυπη «περίοδος χάριτος» κατά την οποία το μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται, δεν θα επιβάλλονται όμως πρόστιμα, κατά τους ελέγχους. Το πλαίσιο θα ξεκινήσει να είναι απόλυτα δεσμευτικό, από την 1η Απριλίου 2024 για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία και από την 2α Μαΐου 2024 για το λιανικό εμπόριο. Και για τους δύο κλάδους άλλωστε, ακόμη και για επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζόμενους, η πιλοτική περίοδος εφαρμογής λήγει στις 13 Μαΐου 2024.
Έτσι, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται από τις συγκεκριμένες ημερομηνίες και μετά, να εφαρμόζουν το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτές, μέσω δανεισμού.
Μάλιστα, στην υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζονται επίσης, κρίσιμες λεπτομέρειες εφαρμογής του πρόσφατου εργασιακού νόμου, δίνεται στους εργοδότες η εξής δυνατότητα: να επιλέξουν ανάμεσα στην προαναγγελία αλλαγών ωραρίου, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών ή στο απολογιστικό σύστημα καταχώρισης.
Στο πρώτο, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα πρέπει (όπως ισχύει και σήμερα) να προαναγγέλλουν κάθε αλλαγή στο ωράριο εργασίας, με όλες τις γραφειοκρατικές και δεσμευτικές ως προς τους χρονικούς προσδιορισμούς, διαδικασίες και με πρόστιμα που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, σε περίπτωση παράβασης.
Στο δεύτερο, ο εργοδότες «ξεμπερδεύουν» από κάθε γραφειοκρατική διαδικασία προ-δήλωσης των αλλαγών στο ωράριο εργασίας, με μόνη υποχρέωση την ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη ΙΙ, στο τέλος κάθε μήνα, για τις αλλαγές των ωραρίων εργασίας που επήλθαν, λόγω της φύσης των εργασιών και των αναγκών των επιχειρήσεων. Στην πράξη, η διασταύρωση θα γίνεται εκ των υστέρων, με βάση τα ωράρια εργασίας που εμφανίζονται με τα χτυπήματα της κάρτας κάθε εργαζόμενου. Στην περίπτωση αυτή όμως, εάν γίνει έλεγχος από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και διαπιστωθεί ότι πχ κάποιος εργαζόμενος απασχολείται χωρίς αυτό να φαίνεται στην κάρτα εργασίας του, τότε το πρόστιμο θα είναι 10.500 ευρώ, που αντιστοιχεί σε αυτό για την ανασφάλιστη εργασία.
Η επιλογή του πρώτου ή του δεύτερου τρόπου θα γίνεται ψηφιακά, με την υπουργική απόφαση να ορίζει ρητά τα εξής:
Οι εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, υποχρεούνται να δηλώνουν έως και την τελευταία ημέρα του τρέχοντος μήνα στο σύστημα Εργάνη, αν για το επόμενο χρονικό διάστημα (όχι μικρότερο του ενός μηνός) θα καταχωρίζουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και των υπερωριών.
α. εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη πραγματοποίησης τους, ή
β. απολογιστικά, μετά την πραγματοποίησή τους.
Η απολογιστική δήλωση θα γίνεται ψηφιακά, στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ έως τη λήξη του επόμενου ημερολογιακού μήνα από την πραγματοποίηση των αλλαγών. Τα απολογιστικά αυτά στοιχεία θα διασταυρώνονται με τις αντίστοιχες σημάνσεις της ψηφιακής κάρτας εργασίας και θα τελούν υπό τον έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας.
euro2day.gr