Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις για την αναστολή εργασίας

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», στην οποία οι εργοδότες θα δηλώσουν τους εργαζομένους που έχουν θέσει ή θα θέσουν σε αναστολή σύμβασης.

Τόσο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή όσο και οι πληττόμενες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ) θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους έως και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου (έως 24 Δεκεμβρίου οι πρώτες και έως 7 Δεκεμβρίου οι δεύτερες, βάσει του αρχικού προγραμματισμού). Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων.

Θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των έως και 800 ευρώ, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Τα 800 αντιστοιχούν σε συνολικά 30 ημέρες αναστολή.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι τίθενται σε αναστολή εργασίας για πρώτη φορά, θα πρέπει και αυτοί να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, για να λάβουν την ειδική αποζημίωση που τους αναλογεί.

Στον αντίποδα, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως 800 ευρώ για τον Νοέμβριο δεν θα χρειαστεί να κάνουν εκ νέου αίτηση οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους έστω κάποιο διάστημα, ακόμη και εντός του διαστήματος που διήρκεσε το πρώτο lockdown.

Οπως και όλες τις προηγούμενες φορές, οι αιτήσεις θα γίνονται στην ειδική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων