Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την Κιβωτό του Κόσμου, με τις καταγγελίες όλο και να πληθαίνουν, τόσο για την ίδια τη δομή όσο και για την ηγετική φυσιογνωμία του πατέρα Αντώνιου.
Τα όσα αποκαλύπτονται περιλαμβάνουν ξύλο, τιμωρίες, ασέλγεια, σεξουαλική βία, απομόνωση, απομόνωση των παιδιών από τους γονείς του, κλίμα φόβου και τρομοκρατίας φιλοξενούμενους και εργαζόμενους και απλήρωτη εργασία.
Ξεκινούν σήμερα οι καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση, ενώ στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας βρίσκονται τέσσερα άτομα, ένα στέλεχος της Κιβωτού και τρεις εργαζόμενοι στη δομή.
Οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί ερευνούν το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων, τη στιγμή που οι καταγγελίες ξεπερνούν τις δέκα.
Πρώτοι μάρτυρες που θα καταθέσουν θα είναι παιδιά και εργαζόμενοι, ενώ δύο άλλοι μάρτυρες έχουν δηλώσει πρόθεση αυτοβούλως να προσέλθουν να καταθέσουν.
«Μάτωναν τα χέρια τους»
Παιδαγωγοί της δομής στην Καλαμάτα καταγγέλλουν απάνθρωπες συμπεριφορές προς τα παιδιά, τα οποία εργάζονταν πολλές φορές στα χωράφια της δομής κάτω από τον καυτό ήλιο, μέχρι που πολλές φορές «μάτωναν τα χέρια τους από την τσάπα».
Κάνουν επίσης λόγο για ένα «σύστημα μόνιμων απολύσεων» που διατηρούσε η «Κιβωτός του Κόσμου», όποτε οι παιδαγωγοί εξέφραζαν την αντίθεσή τους για ορισμένες συμπεριφορές ή και την περιέργειά τους για το έργο της δομής.
Από το 2015 η πρώτη καταγγελία για σωματική βία
Πρώην εργαζόμενη παιδαγωγός στο Ίδρυμα της Πωγωνιανής, μιλώντας στο STAR, ανέφερε ότι είχε κάνει επίσημη καταγγελία για σωματική βία από το 2015. Ο φάκελος, σύμφωνα με την ίδια, πήγε από την Αστυνομία στην Εισαγγελία, ωστόσο σταμάτησε εκεί.
Η παιδαγωγός, ξεκίνησε να εργάζεται στη δομή, τον Νοέμβριο του 2014. Το 2015 και αφού είχε διαπιστώσει πως συγκεκριμένοι άνθρωποι μέσα στη ΜΚΟ ασκούσαν σωματική βία σε παιδιά, προχώρησε σε επώνυμη επίσημη καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων και στον Δήμο Ιωαννιτών.
«Προχώρησε η υπόθεση, η αστυνομία έκανε έφοδο στην Πωγωνιανή, πήρε καταθέσεις από τα παιδιά παρουσία εισαγγελέα. Η υπόθεση πήγε στον εισαγγελέα, πήγαν παιδαγωγοί συνάδελφοι μου, έδωσαν και αυτοί καταθέσεις και η υπόθεση σταμάτησε εκεί. Κανένας δεν έμαθε τίποτα πέρα από εκεί. Μου είπε ένας αστυνομικός ότι αυτά που έγραψα εγώ στην καταγγελία είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που είπαν τα παιδιά. Είπαν τρομερά πράγματα. Ούτε από τον δήμο προχώρησε η υπόθεση μάλιστα όταν πήγα κι εκεί, μετά από έναν μήνα να μιλήσω με την υπεύθυνη που είχα κάνει την καταγγελία μου είπε “μην ασχολείσαι καθόλου γιατί δεχθήκαμε απειλές”», ανέφερε η γυναίκα.
Μάλιστα, προσπάθησε να ενημερώσει και τον πατέρα Αντώνιο προσωπικά αλλά αυτό ήταν αδύνατο. Μόνο αφού προσποιήθηκε ότι ήταν κάποια που ήθελε να κάνει μια μεγάλη δωρεά κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του.
Μεταξύ άλλων η γυναίκα κατήγγειλε τα εξής:
«Ο παιδαγωγός άρπαξε το παιδί από τα μπράτσα και το έριξε με δύναμη στο καπάκι της τουαλέτας. Το καπάκι έγινε χίλια κομμάτια και οι κοκκινίλες στα χέρια του παιδιού ήταν εμφανείς. Την επόμενη μέρα είχαν γίνει μώλωπες…
Στις 15 Απριλίου 2015 βρήκα ένα από τα βρέφη σε άσχημη κατάσταση. Η υπεύθυνη παιδαγωγός του ορόφου μου ανέφερε ότι το παιδί έκλαιγε όλη νύχτα. Με δική μου πρωτοβουλία πήγαμε στα έκτακτα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε βγει ο αγκώνας του δεξιού χεριού από τη θέση του. Ο γιατρός μου είπε ότι η συγκεκριμένη κάκωση πονάει φριχτά».
Η πρεσβυτέρα γνώριζε
Στο μεταξύ η εκπομπή Live News του MEGA φέρνει στο φως όσα καταγγέλλει συγγενής του 19χρονου που κατέθεσε στις αρχές και έβαλε στο «κάδρο» τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο. Όπως καταγγέλει, η πρεσβυτέρα γνώριζε το όσα συνέβαιναν.
«Και η πρεσβυτέρα γνωρίζει, καθώς άνοιξε την πόρτα 2-3 φορές και πετάχτηκε ο άλλος όρθιος. Ο μικρός αισθάνθηκε ανακούφιση λέει «αχ να το καταλάβει η πρεσβυτέρα να σταματήσει αυτό το κακό».
Αναφορικά με την ασέλγεια που κατήγγειλε ο 19χρονος, συγγενής του λέει: «Είχαν πάει για μπάνιο και έβαλε τα χέρια του μέσα και του έπιανε τα γεννητικά όργανα (…) Το παιδί από την μία τον αγαπάει, τον λατρεύει, τον σέβεται, δεν μπορώ να καταλάβω τα συναισθήματά του, και από την άλλη νιώθει απογοήτευση και »πώς μου το έκανε αυτό, γιατί, γιατί». Έτσι έλεγε όταν μας τα αποκάλυψε».
Από την καταγγελία του 19χρονου προκύπτουν και κάποια άλλα περίεργα περιστατικά. Ανάμεσα σε αυτά και νυχτερινά μπάνια του πατέρα Αντώνιου με ορισμένα παιδιά της δομής στην Καλαμάτα.
Σε ένα από αυτά τα μπάνια είχε πάει και ο ίδιος, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο 19χρονος, επισημαίνοντας πως ο πατέρας Αντώνιος τότε τον είχε αγγίξει σε σημείο που δεν θα έπρεπε.
Θύμα ασέλγειας φιλοξενούμενος στο Βόλο
Μετά την καταγγελία του 19χρονου, προκύπτει ότι ένας ακόμα φιλοξενούμενος, αυτή τη φορά στη δομή του Βόλου, είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.
Συγκεκριμένα, ο 19χρονος κατονόμασε άτομο που φέρεται να υπέστη παρενόχληση πριν από 4-5 χρόνια. Το άτομο αυτό δεν βρέθηκε στη δομή του Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες διαμένει στην Αθήνα και πραγματοποιείται έρευνα για τον εντοπισμό του.
Οικογενειακή υπόθεση το ΔΣ της δομής
Στο μικροσκόπιο των αρχών μπαίνει και το ΔΣ του οργανισμού, το οποίο -αν δεν συμμετέχει ο ιδρυτής και εμπνευστής της Κιβωρού, ο πατήρ Αντώνιος- αποτελείται από άτομα που φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα στενή σχέση μαζί του.
Πρόεδρος του ΔΣ είναι η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, Γενικός Διευθυντής ένας πρώην φιλοξενούμενος ως ανήλικος στη δομή με καταγωγή από το Ιράν. Μέλος του ΔΣ αλλοδαπός που μένει πολύ κοντά στον πατέρα Αντώνιο, και άλλοι που δεν φαίνεται να έχουν σχέση με τον εμπνευστή του οργανισμού.
Το ΔΣ αυτό, μάλιστα, φαίνεται ότι συγκροτήθηκε μόλις τον Αύγουστο του 2022 λίγο μετά από την καταγγελία εργαζόμενου της δομής στον Βόλο για ξυλοδαρμό φιλοξενούμενου από στέλεχος της οργάνωσης που βρισκόταν πολύ κοντά στον πατέρα Αντώνιο.
Υπενθυμίζεται πως ο εργαζόμενος αυτός, απολύθηκε από τη δομή όταν είπε ότι θα πάει στην αστυνομία, γιατί όπως του είπαν με τις πράξεις του παρέσυρε και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις.
Με σωματοφύλακες κυκλοφορούσε ο πατήρ Αντώνιος
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ο πατέρας Αντώνιος κυκλοφορούσε περιτριγυρισμένος από άντρες, που είχαν τον ρόλο σωματοφυλάκων.
Πρόκειται για άτομα που ως παιδιά προέρχονταν από κακοποιητικά περιβάλλοντα, φιλοξενήθηκαν στην «Κιβωτό» και στη συνέχεια παρέμειναν εκεί ως εργαζόμενοι και «φύλακες» του πατέρα Αντωνίου. Μάλιστα φέρεται πως οι άνθρωποι αυτοί συμπεριφέρονταν ιδιαίτερα σκληρά στα παιδιά των δομών.
Παιδιά αποκλεισμένα από τους γονείς τους
«Δεν με άφηναν να δω το παιδί μου», είναι μία φράση που ακούγεται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα για τον εν λόγω οργανισμό. Πέρα από τα παιδιά που μιλούν και αναφέρουν ότι δεν τους άφηναν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους, γονείς καταγγέλλουν ότι παρά τις εκκλήσεις και τις προσπάθειές τους, δεν μπορούσαν πλέον να μιλήσουν με τα παιδιά τους.
Χαρακτηριστική είναι η ιστορία των Σύρων προσφύγων που καταγγέλλουν ότι από τη στιγμή που τα τέσσερα παιδιά τους πήγαν στην Κιβωτό -και μάλιστα χωρίστηκαν σε δύο διαφορετικές δομές- δεν τους άφηναν να τα δουν και να τους μιλήσουν.
Μια γυναίκα 50 ετών κατέθεσε στο MEGA για τη δική της εμπειρία. Όντας άνεργη και μεγαλώνοντας μόνη το παιδί της χωρίς υποστήριξη, στράφηκε στην Κιβωτό για να μπορέσει να προσφέρει έστω φαγητό στο 2,5 ετών παιδί της.
Εκεί συνάντησε μία κοινωνική λειτουργό της δομής που της ανακοίνωσε ότι για να γίνει δεκτή η κόρη της στο βρεφονηπιακό τμήμα, για να της πληρώνουν το μισό ενοίκιο και για να της δίνουν τρόφιμα, εκείνη ως αντάλλαγμα θα έπρεπε να εργάζεται εθελοντικά ως μαγείρισσα. Οι ίδιοι κανόνες ίσχυαν και για άλλους γονείς. Η δομή φιλοξενούσε τα παιδιά και οι γονείς εργάζονταν χωρίς να πληρώνονται.
Απλήρωτη εργασία
«Τους είπα ότι αυτή είναι μεσοβέζικη λύση. Μου είπαν εάν φύγετε από εδώ δεν θα σας δίνουμε το ενοίκιο ούτε τρόφιμα» αναφέρει. Τελικά η γυναίκα δούλεψε ως μαγείρισσα στη δομή, ωστόσο ούτε το φαγητό που της προσέφεραν ήταν ικανοποιητικό, αφού τους έδιναν ληγμένα τρόφιμα, ούτε το φαγητό που ετοίμαζαν για τα παιδιά και τους εργαζόμενους ήταν κατάλληλο.
«Όταν ερχόταν στο σπίτι, ερχόταν και ήταν πεινασμένο γιατί πάνω μαγειρεύαμε φασόλια μαυρομάτικα, έδιναν σαλάτες και πατάτες για τα παιδάκια 2,5, 5 και 10 ετών γιατί έκαναν λέει νηστεία» περιγράφει η 50χρονη.
Για τον πατέρα Αντώνιο και για τους καλεσμένους του, ωστόσο, υπήρχε ξεχωριστό μενού. «Yπήρχαν περίοδοι που μαγειρεύαμε κρέας, για τα παιδιά σπανίως, για τους υπόλοιπους ναι. Υπήρχε ειδική διατροφή για τον πατέρα Αντώνιο και όταν είχε καλεσμένους ή επώνυμους τα πράγματα αλλάζανε εντελώς» περιέγραψε η ίδια.
Παιδιά που κουβαλούν τα τραύματά τους
Η ίδια η 50χρονη εργάζονταν στην Κιβωτό, ωστόσο δεν της επέτρεπαν να βλέπει την κόρη της. Όσο καιρό το παιδί πήγαινε στο βρεφονηπιακό τμήμα, η συμπεριφορά του είχε αλλάξει τελείως. «Έτρωγε τα νύχια του και τα μαλλιά του όταν γυρνούσε σπίτι. Το παιδί ήταν δυστυχισμένο και αγχωμένο» περιγράφει.
Μια μέρα εισέβαλε αιφνιδιαστικά στο τμήμα που ήταν η κόρη της. «Επειδή έβλεπα ότι το παιδί άλλαζε συμπεριφορές μπήκα και είδα μπάχαλο, βρωμιά πολύ, τα παιδιά γυμνά, άλλα άρρωστα να κλαίνε και μια παιδαγωγός που δεν ήταν πάνω από 20 ετών και δεν ξέρω αν είχε την απαραίτητη εκπαίδευση» αποκαλύπτει.
Όλη αυτή τη φρίκη η 50χρονη την μετέφερε στα οικεία της πρόσωπα. Κανείς δεν την πίστεψε και αποφάσισε να παρει το παιδί της από την δομή του Κολωνού. Σήμερα η μικρή είναι 14 ετών. Οι μνήμες και οι εικόνες δυστυχώς την ακολουθούν.