Για ακόμη μία φορά το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων θα φέρει στο Λουτράκι ακαδημαϊκούς από πληθώρα διαφορετικών πεδίων για ένα τριήμερο συνέδριο που θα καλύψει μία μεγάλη ποικιλία θεμάτων που σχετίζονται με την πολιτική επιστήμη και τις διεθνείς σχέσεις.
Το 3ο Τακτικό Συνέδριο ΠΕΔιΣ με περισσότερους από εκατόν πενήντα Συνέδρους σε τρεις ημέρες και σε τέσσερις παράλληλες αίθουσες συνεδρίασης, αποτελεί το μεγαλύτερο συνέδριο Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στην Ελλάδα, διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων και τον Σύλλογο Αποφοίτων ΠΕΔιΣ και θα λάβει χώρα στις 8 – 10 Δεκεμβρίου στο Club Hotel Casino Loutraki.
Ποια είναι η θεματική που πραγματεύεται το 3ο Τακτικό Συνέδριο ΠΕΔιΣ;
Το μέγεθος του Συνεδρίου επιτρέπει τη μελέτη μιας μεγάλης θεματικής. Το 3ο Τακτικό Συνέδριο ΠΕΔιΣ τιτλοφορείται “Δημοκρατία, Ανάπτυξη και Ασφάλεια: Πολιτική σε συνθήκες αβεβαιότητας”.
Ζούμε πράγματι σε μία εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντικές μεταβολές, οι οποίες ξεκινούν τοπικά και σαν το φαινόμενο της πεταλούδας επεκτείνονται σε κρατικό επίπεδο και επίπεδο διακρατικών συμμαχιών και δημιουργούν καινούρια δεδομένα σε θέματα διεθνούς πολιτικής και ασφάλειας. Παρατηρούμε την αντικατάσταση παλαιών κομμάτων και μηχανισμών από νεοπαγή κόμματα και πολιτικές, ενώ οι προτιμήσεις ψήφου κινούνται προς την κατεύθυνση αντισυστημικών δυνάμεων. Το προσφυγικό ζήτημα και η αδυναμία της Ευρώπης να διαχειριστεί τα πολυποίκιλα προβλήματα που απορρέουν από αυτό, η έξαρση της τρομοκρατίας, σε συνδυασμό με την αδυναμία της Ευρώπης να ανταπεξέλθει σε ζητήματα παραγωγικότητας, απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας, καθώς και οι συνέπειες της αδυναμίας αυτής σε οικονομικό επίπεδο, έχουν εγείρει το φαινόμενο του ευρωσκεπιτισκισμού, με το Brexit να αποτελεί την ύψιστη μορφή εκδήλωσής του.
Οι εισηγήσεις επιχειρούν να απαντήσουν στο εάν στοιχειοθετείται μία κατάσταση κρίσης ή πρόκειται για αναμενόμενη μεταβολή καθώς και στο ποια θα είναι τα νέα χαρακτηριστικά για τη δημοκρατία, την οικονομία, το κράτος, και τη διεθνή συνεργασία και ασφάλεια.
Ποιο είναι το ακαδημαϊκό υπόβαθρο των εισηγητών;
Μπορεί η θεματική βάση του συνεδρίου να είναι η πολιτική επιστήμη και οι διεθνείς σχέσεις, το επιστημονικό υπόβαθρο των εισγητών, ωστόσο, δεν προέρχεται αποκλειστικά από το πεδίο της Πολιτικής Επιστήμης. Ο διαχωρισμός των εισήγησεων σε εννιά διακριτές θεματικές ενότητες επιτρέπει σε ερευνητές από τα πεδία της Πολιτικής Επιστήμης, των Διεθνών Σχέσεων, της Οικονομίας, του Δικαίου, της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας να αναπτύξουν τις απόψεις επί των ζητημάτων που παραγματεύεται το Συνέδριο , με αποτέλεσμα η θεματική να καλύπτεται από πολύπλευρες διαστάσεις. Ιδιαίτερα τιμητική για το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων είναι η αναγόρευση κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Duke Joseph M. Grieco σε Επίτιμο Διδάκτορα, ο οποίος ακολούθως θα δώσει διάλεξη στη αγγλική γλώσσα με τίτλο «The Schools of Thought Problem in International Relations».
Σε ποιους απευθύνεται η πρόσκληση για συμμετοχή;
Το Συνέδριο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπυχιακούς φοιτητές στο πεδίο της πολιτικής επιστήμης και των διεθνών σχέσεων, σε υποψήφιους διδάκτορες, καθώς και σε άτομα της κοινωνίας πολιτών και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και να ανταλλάξουν απόψεις στα ζητήματα που τίθενται υπο συζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής στο Συνέδριο, ενώ το γεγονός ότι θα πραγματοποιούνται συνεδρίες σε τέσσερις αίθουσες παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους συνέδρους να παρακολουθήσουν όποια εισήγηση επιθυμούν σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά τους ενδιαφέροντα.
Πώς μπορεί να ενημερωθεί κάποιος εκτενέστερα για το Πρόγραμμα και το υλικό του Συνεδρίου;
Στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα, καθώς και χρηστικές πληροφορίες για τη διευκόλυνση των Συνέδρων. Ακόμα, ακολουθώντας το hashtag #3rdconfpedis, μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα του συνεδρίου τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του . Ειδικά για φέτος, τα hashtags θα προβάλλονται σε live streaming κατά τη διάρκεια των συνεδριών, καθιστώντας περισσότερο διαδραστικό το συνέδριο.
Η συνέντευξη έγινε με τον Βασίλειο Λαγό, Πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων ΠΕΔιΣ.