Οι μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ και οι υψηλές επιστροφές σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες μπαίνουν στο μικροσκόπιο των φορολογικών αρχών. Εκτεταμένες διασταυρώσεις με βάση τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στα MyDATA, ξεκινούν το επόμενο διάστημα σε μία προσπάθεια να περιορισθεί η φοροδιαφυγή και το κενό ΦΠΑ που ξεπερνά τα 2,1 δις. ευρώ. Από τα στοιχεία που θα προκύψουν θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι γραφείου και εφόσον διαπιστωθεί εκτεταμένη φοροδιαφυγή θα κληθούν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις για εξηγήσεις.
Παράλληλα, με βάση τα ίδια στοιχεία θα ελεγχθούν και οι υψηλές επιστροφές ΦΠΑ. Όπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης θα γίνουν δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι σε επιστροφές φόρου. Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για φέτος προέβλεπε τη διενέργεια 4.000 ελέγχων στις επιστροφές φόρου. Και επιστροφές 6,588 δισ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ειδικότερα για τον ΦΠΑ όπως προβλέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΑΔΕ στόχος είναι η διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, η αξιολόγηση αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση και η αξιοποίηση Χρυσής Λίστας δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠA.
Έτσι λοιπόν στο στόχαστρο μπαίνουν υποθέσεις με μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που πραγματοποιήθηκαν από τις εφορίες για να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκε η κείμενη νομοθεσία και οι αποφάσεις της ΑΑΔΕ, αλλά και για τον εντοπισμό τυχόν παρατυπιών στη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε φορολογούμενους, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν στη χρήση του 2022 και θα επεκταθούν σταδιακά στο 2024. Από το 2025 και μετά οι διαδικασίες αλλάζουν καθώς οι δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες “κλειδώνουν” από την ΑΑΔΕ και μάλιστα χωρίς αποκλίσεις Οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ θα προσυμπληρώνονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν για να τροποποιούν τα δεδομένα καθώς τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων θα είναι κλειδωμένα. Η προσυμπλήρωση και το κλείδωμα των κωδικών των δηλώσεων ξεκινάει από τις δηλώσεις ΦΠΑ για να επεκταθεί το 2025 και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ έδωσαν τη δυνατότητα αποκλίσεων 30% διακριτά για έσοδα και έξοδα. Τα ποσοστά αυτά μειώνονται ενώ από το 2025 καταργούνται. Με τις αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο και στην ΑΑΔΕ θα έχουν πλήρη εικόνα για τα προσδοκώμενα έσοδα από ΦΠΑ, αλλά κυρίως θα γνωρίζουν τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες.
Του Προκόπη Χατζηνικολάου από το Capital.gr