Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Χιλιάδες διαδηλωτών στους δρόμους κατά Πούτιν και διαφθοράς

Ο Αλεξέι Ναβάλνι οργανώνει μεγάλες διαδηλώσεις για σήμερα στη Μόσχα, οι οποίες, κατά κάποιο τρόπο, θα κρίνουν το μέλλον των φιλοδοξιών του, καθώς το εύρος και η γεωγραφική έκτασή τους θα δείξουν αν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης μπορεί να εκμεταλλευτεί την επιτυχία των αντίστοιχων κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα τον περασμένο Μάρτιο, κατά τις οποίες χιλιάδες διαδηλωτών ζητούσαν την παραίτηση Μεντβέντεφ κατηγορώντας τον για διαφθορά.

Εκείνες οι διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες σε έκταση μετά από αυτές του 2012, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, που είχαν σκοπό να ασκήσουν πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα θέσεις ξανά υποψηφιότητα για Πρόεδρος στις εκλογές του 2018.

Η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς σήμερα είναι η Μέρα Της Ρωσίας, δηλαδή αργία, αλλά οι αρχές της Ρωσίας έχουν δώσει άδεια για διαδήλωση σε μια περιοχή μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας. Επίσης, ο Ναβάλνι ανακοίνωσε χθες πως οι αρχές άσκησαν πίεση στις εταιρίες για να μην παραλάβει εξοπλισμό για βίντεο και ήχο, ώστε να ταπεινωθούν οι διαδηλωτές. Για το λόγο αυτό, αποφάσισε ο Ναβάλνι να μεταφέρει τον χώρο των διαδηλώσεων στην Τβερσκάγια, κεντρική λεωφόρο της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο. Αυτό έχει ως επακόλουθο η διαδήλωση να θεωρείται παράνομη από τις αρχές και η αστυνομία ενδέχεται να επέμβει για να τη διαλύσει.

Οι δημοσκοπήσεις έως τώρα μιλούν για επικράτηση του Πούτιν επί του Ναβάλνι, καθώς το ποσοστό αποδοχής του παραμένει αρκετά υψηλό. Όλα αυτά παραμένουν λόγια του «αέρα», καθώς παραμένει άγνωστο αν το Κρεμλίνο θα επιτρέψει στον Ναβάλνι να θέσει υποψηφιότητα. Όμως, ο ίδιος ελπίζει ότι η οργή του κόσμου θα ανεβάσει τα ποσοστά του.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος τον Απρίλιο δέχθηκε επίθεση στο πρόσωπο με καυστικό οξύ και έχει χάσει ένα μέρος της όρασής του, δήλωσε : «Θέλω αλλαγές. Θέλω να ζω σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος και θέλω οι φόροι μας να επενδύονται σε δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία και όχι σε γιωτ, παλάτια και αμπελώνες».

Η διαδήλωση στη Μόσχα αναμένεται να ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων