Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαρκελώνη υπέρ της ενότητας της Ισπανίας

Τουλάχιστον 65.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Βαρκελώνη υπέρ της ενότητας της χώρας που απειλείται από την καταλανική κρίση κι ενώ ο τραγικός θάνατος ενός πιλότου στη συντριβή του μαχητικού με το οποίο πήρε μέρος στις εκδηλώσεις βύθισε στο πένθος την Ισπανία, ανήμερα της εθνικής επετείου της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι και ο βασιλιάς Φίλιππος παρακολούθησαν τη στρατιωτική παρέλαση κατά μήκος της λεωφόρου Paseo de la Castellana στη Μαδρίτη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική το 1492.

Όπως συνηθίζεται, οι πρόεδροι των περιφερειών της Καταλονίας, της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρρας δεν παρέστησαν στις εκδηλώσεις, ενώ για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, η εθνική αστυνομία κλήθηκε επίσης να παρελάσει, μια ένδειξη αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου της μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών τον Αύγουστο στην Καταλονία.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου βρέθηκαν στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων για τη βίαιη καταστολή των ψηφοφόρων την ημέρα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, τους αστυνομικούς υποδέχθηκαν με θερμά χειροκροτήματα οι πολίτες που παρακολούθησαν την παρέλαση κρατώντας σημαίες της Ισπανίας.

Ωστόσο η ατμόσφαιρα δεν ήταν εορταστική στην Ισπανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την σοβαρότερη πολιτική κρίση της μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1977, λόγω της βούλησης ανεξαρτητοποίησης των αυτονομιστών στην Καταλονία.

Επιπλέον η χώρα βυθίστηκε στο πένθος μετά τον θάνατο ενός πιλότου κατά τη συντριβή του Eurofighter, με το οποίο είχε συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδείξεις της εθνικής επετείου.

Το μαχητικό συνετρίβη σε ένα χωράφι κατά τους ελιγμούς που επιχειρούσε προκειμένου να προσεγγίσει την αεροπορική βάση Λος Λιάνος, σε απόσταση 300 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας. Ο Μαριάνο Ραχόι μετέβη στην περιοχή.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων