Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

«Χοντρό» παρασκήνιο πίσω από την επαναγορά των ομολόγων

Με την ολοκλήρωση του διακανονισμού των ομολόγων που έγινε στο πλαίσιο της επαναγοράς των ομολόγων, κλείνει ουσιαστικά το τρίτο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το οποίο, όπως και τα άλλα δύο, είναι πλούσιο σε παρασκήνιο εκτός, αλλά και…εντός των τειχών.

Εκτός των τειχών τα πράγματα είναι πιο απλά. Ένας «καβγάς» μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης έγινε αφορμή όχι να επιλυθεί το «παζλ» που θα οδηγούσε στη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά να δεσμευτεί η χώρα ότι θα μεταφέρει ξανά μέρος του χρέους της από τις αγορές, στα ευρωπαϊκά κράτη, φέρνοντας σε ακόμα δυσκολότερη θέση τις ελληνικές τράπεζες. Οι εισηγήσεις που είχε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Σόιμπλε από τις διεθνείς τράπεζες συμβούλους που είχε επιλέξει για το πρόγραμμα της επαναγοράς ήταν, ότι πολύ λίγο νόημα υπάρχει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όμως, στο Eurogroup, ο Σόιπλε ήταν ξεκάθαρος προς τον Υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Τον ρώτησε πιεστικά: «δεσμεύεσαι ότι θα επιτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους;» και ο κ. Στουρνάρας με το ενδεχόμενο να «πέσει» η χώρα στα χέρια του απάντησε «φυσικά δεσμεύομαι. Ξεκινάω με 20 δις. ευρώ». Έτσι τα ερωτηματικά παραμένουν ως προς το γιατί επέμενε η Γερμανία να γίνει η επαναγορά (θα επανέλθουμε σε αυτό).

Εντός των τειχών, δύο γεγονότα έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στην κλειστή χρηματοοικονομική πιάτσα. Το πρώτο σχετίζεται με την επιλογή των επενδυτικών οίκων που ανέλαβαν το project της επαναγοράς και μάλιστα με αμοιβή περί τα 10 εκατ. ευρώ λένε οι «κακές» γλώσσες. Η πρώτη, ήταν η γερμανική Deutsche Bank η οποία λίγο καιρό πριν είχε παραιτηθεί από σύμβουλος του δημοσίου γιατί ήταν μικρή η αμοιβή… και η δεύτερη ήταν η Morgan Stanley για την οποία ακόμη εκκρεμεί η υπόθεση της συμμετοχής της στην υπόγεια, επιθετική εξαγορά της Alpha Bank από την Εθνική Τράπεζα η οποία βρίσκεται σε Έλληνα Εισαγγελέα που υποτίθεται ότι είναι αδέκαστος. Η δε Deutsche Bank πιάστηκε για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, κανείς δε θέλει να ελέγξει τα χαρτοφυλάκια του γερμανικού κολοσσού, που είναι γεμάτα «τοξικά»…

Το «κερασάκι» όμως στην τούρτα της επαναγοράς, ήταν ένα ραντεβού την 7η Δεκεμβρίου το μεσημέρι. Ο υπουργός οικονομικών έτρεξε να συναντήσει τον επικεφαλής της Alpha Bank μετά από ένα τηλεφώνημα του δεύτερου. Τι διημείφθη μεταξύ τους ακριβώς δε μάθαμε.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από εκεί που αντιδρούσε η τρόικα για την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, σε λίγα 24ωρα το δέχτηκε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων