Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση για τη νέα ΚΑΠ

Με την ηχηρή απουσία της Ελλάδας, αλλά και με απογοήτευση από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς, η τεχνική και πολιτική συζήτηση για την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) εισέρχεται στην τελική της φάση, καθώς εφέτος πρέπει να εγκριθούν οι διάφοροι κανονισμοί και οι πράξεις εφαρμογής της, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μέχρι το τέλος του 2020. Η Κομισιόν έχει υποβάλει τις προτάσεις της από τον Οκτώβριο του 2011 και έκτοτε έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις τόσο στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υποσχέθηκε πρόσφατα ότι η Ελλάδα θα δώσει τη δική της μάχη για τη νέα ΚΑΠ, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστές οι ελληνικές θέσεις και προτάσεις. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σχεδιασμός για την επταετία 2014-2020 και μάλλον θα δοθεί μια μάχη για την διατήρηση των κεκτημένων. Η Ελλάδα όμως προσέρχεται στην τελική φάση των συζητήσεων με τραυματισμένο το διαπραγματευτικό της κύρος, καθώς τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα παραποίησης στοιχείων και την υφαρπαγή με παράνομους τρόπους κοινοτικών επιδοτήσεων έχουν κλωνίσει την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών, οι οποίες απαιτούν κάθαρση του αργοτικού τομέα και ιδιαίτερα των αμαρτωλών συνεταιρισμών.

Η ΚΑΠ έδινε το 70% του προϋπολογισμού της σε άμεσες επιδοτήσεις και ένα 20% σε έργα ανάπτυξης. Από το σύνολο των κονδυλίων, η Γαλλία απορροφά το 20%, η Ισπανία και η Γερμανία από 13%, η Ιταλία 11% και τα υπόλοιπα οι άλλες χώρες.

Η νέα ΚΑΠ αλλάζει στόχους, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται τα κονδύλια, καθώς από 40% που ήταν στο σύνολο του κοινοτικού προϋπολογισμού, τώρα θα πέσουν στο 36% (περίπου 372 δις ευρώ για την περίοδο 2014-2020). Η νέα ΚΑΠ δίνει βάρος στα περιβαλλοντικά μέτρα, ενώ το 30% θα πηγαίνει σε αγρότες που θα διαφοροποιούν την παραγωγή τους.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, οι Έλληνες αγρότες πολύ λίγα γνωρίζουν για τα επερχόμενα. Μόνο κάτι μυστήριες υποσχέσεις έχουν από τους παράγοντες των συνεταιρισμών ότι δεν θα τους κοπούν οι επιδοτήσεις! Με δυο λόγια, μην κάνετε τίποτε, μην κινείστε και όλα θα πάνε καλά. Δυστυχώς!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων