Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος
Έπρεπε να φτάσουμε στο «και πέντε» προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να ξεφύγει από το αδιέξοδο που δημιούργησε στην υπόθεση της El Dorado Gold στη Χαλκιδική. Κι όταν λέμε αδιέξοδο, δεν εννοούμε μόνο την επένδυση καθεαυτή αλλά το γεγονός οτι η χώρα έχει υποπέσει σε καθεστώς διεθνούς ανυποληψίας ως προς τη δυνατότητα προσέκλυσης επενδύσεων.
Φτάσαμε στο σημείο να χρειάζεται να τοποθετηθεί δημοσίως ο υπουργός Εμπορίου του Καναδά ο οποίος έκανε λόγο για «άδικη κατάσταση» στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία και να σχολιάζει πως η « η αναστολή των εργασιών δείχνει απόλυτα την επενδυτική κατάσταση στην Ελλάδα».
Σαν να μην έφταναν αυτά προαναγγέλονται πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες αρμόζουν σε ημιαποικιακές καταστάσεις, όπου οι υπουργοί του Eurogroup θα αναφέρουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο το θέμα της Eldorado ως παράδειγμα για το πώς δεν πρέπει να γίνονται τα πράγματα.
Στο Rizopoulos Post είχαμε προειδοποιήσει για τις γεωπολιτικές προεκτάσεις που έχει προσλάβει αυτή η διαμάχη, η οποία φάνηκε οτι έχει περισσότερο προσωπικά χαρακτηριστικά παρά τεχνικά ή οικονομικά.
Μετά τις ανακοινώσεις Σταθάκη και την χορήγηση των δύο αδειών για την Ολυμπιάδα, ο πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold, Τζωρτζ Μπερνς, σημείωσε πως η εταιρεία αναμένει και τις υπόλοιπες άδειες και προσβλέπει σε εποικοδομητικό διάλογο παρά σε προσφυγή στη δικαιοσύνη, ανοίγοντας έτσι το παράθυρο για άρση της αναστολής των επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία δηλώνει πως αναμένει πρόσθετη πληροφόρηση αναφορικά με την επικείμενη διαιτησία, η οποία σύμφωνα με δημόσια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, θα κοινοποιηθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.