Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Ξεκινάμε από την είδηση. Την άποψη ότι δεν είναι συμβατή η στάση πολλών υπουργών της κυβέρνησης, απέναντι στις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, εκφράζει ο Θεόδωρος Φέσσας. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μιλώντας στην “Καθημερινή της Κυριακής”, αναφέρει για το συγκεκριμένο ζήτημα, «για να το πω απλά, χρειαζόμαστε περισσότερους σαν τον κ. Πιτσιόρλα (τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ) στην κυβέρνηση».
Πρόκειται περί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας δήλωσης, η οποία αποτυπώνει ένα βασικό αίτημα ανθρώπων της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. Πράγματι, οι άνθρωποι της αγοράς ζητούν περισσότερους doers και λιγότερους ιδεοληπτικούς, οι οποίοι προσποιούνται τους υπουργούς και δεν θυμούνται ούτε καν τι έχουν υπογράψει. Φυσικά, η δήλωση του κ. Φέσσα ήταν κόκκινο πανί για ορισμένους εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτε για παράδειγμα την κ. Τζάκρη, η οποία πραγματοποίησε τη μετάβαση από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έχει και το ηθικό έρμα και κάνει κριτική από καθέδρας.
«Μετά την δήθεν εκ παραδρομής δημοσίευση του, με πρόφαση επιστημονικότητας, εβδομαδιαίου δελτίου του Συνδέσμου, στο οποίο ο κ. Φέσσας εξύβριζε κατά τρόπο πρωτοφανή τον πρωθυπουργό, ο ίδιος επιτίθεται ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ ως άλλος εκπρόσωπος της ΝΔ, χρησιμοποιώντας την θεσμική του θέση προς ίδιον όφελος», αναφέρει η κα Τζάκρη και προσθέτει: «Είναι σε όλους προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης εκδίδει επιταγές τις οποίες θα εξαργυρώσουν κάποιοι στο μέλλον με τον γνωστό σε όλους μας τρόπο. Είναι επίσης προφανές ότι το είδος της επιχειρηματικότητας που εκπροσωπεί ο κ. Φέσσας και μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών πέριξ αυτού ανθίζει μόνο σε περιβάλλοντα διαπλοκής και σήψης».
Την κ. Τζάκρη την έχει κάνει ο πρωθυπουργός υφυπουργό αρμόδια για θέματα βιομηχανίας. Ένα χρόνο μετά τον ορισμό της, προσπαθώ να καταλάβω αν είναι χειρότερο το ότι η συντελείται η αποβιομηχάνιση της χώρας ή ότι είναι αρμόδια υπουργός η κ. Τζάκρη. Αν, πραγματικά, μπορεί κάποιος να μου πει ποιο είναι το στίγμα της κ. Τζάκρη στη βιομηχανική πολιτική της χώρας, εγώ είμαι πραγματικά πρόθυμος να ακούσω. Γιατί με ορισμένους του κλάδου που έχω συζητήσει, άλλοι είτε δεν την σκέφτονται με τόση αγάπη, ας το πούμε κομψά, και άλλοι προσπαθούν να ξεχάσουν πως υπάρχει. Αλλά, αυτό το ξεπερνάμε.
Η κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί να διενεργήσει την πιο μεγάλη μεταφορά assets του δημοσίου σε ένα Υπερταμείο, του οποίου δεν έχει την κυριότητα, βγαίνει και μιλά για «εκπροσώπους της ΝΔ», επειδή ζητούν να κάνει αυτό, το οποίο έχει δεσμευτεί να κάνει: αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, δηλαδή. Το πρόβλημα με ορισμένους ανθρώπους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής: έχουν υπογράψει τα πάντα και προσπαθούν να σε πείσουν πως όχι μόνο δεν έχουν υπογράψει τίποτα, αλλά και πως είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμοι για επαναστατική γυμναστική. Αντί να σκύψουν το κεφάλι και να κάνουν τη δουλειά τους, την οποία δεν πρόκειται να γλιτώσουν, γιατί στην τελική θα την κάνουν υπό την πίεση της μη καταβολής μιας δόσης, βγαίνουν στην αντεπίθεση και το ρίχνουν…στην τρελή.