Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Αφορμή για το παρόν άρθρο είναι η είδηση πως ο σημερινός πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Θεόδωρος Φορτσάκης ηγείται του ψηφοδέλτιού επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ο κύριος Φορτσάκης αποτελεί μια φωτεινή εξαίρεση στον πανεπιστημιακό χώρο καθώς αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στην ασυδοσία που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια όχι μόνον με λόγο αλλά κυρίως με έργο και πράξεις. Συγκρούστηκε με το αριστερό και ακροαριστερό κατεστημένο που λυμαίνεται τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ εδώ και 40 χρόνια. Δυστυχώς τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι νησίδες ανομίας εντός των αστικών συγκροτημάτων. Στα πανεπιστήμια στρατολογούνται τρομοκράτες και αντιεξουσιαστές, διακινούνται ναρκωτικά, παρασκευάζονται βόμβες μολότωφ και γενικά μόνον ακαδημαϊκοί χώροι δεν είναι. Η Νέα Δημοκρατία πήρε μια πολλή σωστή απόφαση. Επέλεξε έναν άνθρωπο που είναι παράδειγμα προς μίμηση για τον ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο.
Ένας από τους πολλούς λόγους που η Ελλάδα έχει οδηγηθεί στο σημερινό τέλμα είναι η έλλειψη ποιοτικών πολιτικών. Και όταν λέμε ποιοτικών δεν εννοούμε απαραίτητα νέων πολιτικών αλλά ανθρώπων επαγγελματικά καταξιωμένων, που δεν έχουν βγει από τον στενό κομματικό σωλήνα, που δεν ήταν αφισοκολλητές, που έχουν ένα υψηλό ακαδημαϊκό προφίλ, που έχουν εργαστεί σκληρά στην ζωή και ειδικότερα στον ιδιωτικό τομέα. Θέλουμε πολιτικούς με όρεξη, μεράκι, εργατικότητα, φιλότιμο, βούληση να συγκρουστούν με συμφέροντα, εργατικούς, αποφασισμένοι να πουν την πικρή αλήθεια στον ελληνικό λαό και κυρίως άφθαρτοι και τεχνοκράτες. Έχουμε ανάγκη από νέους πολιτικούς με εξειδικευμένες γνώσεις οι οποίοι έχουν σχέδιο, όραμα και πολιτικούς στόχους. Για να πετύχουμε την πολυπόθητη νέα μεταπολίτευση είναι επιτακτική η ανάγκη να επιλέξουμε πολιτικούς που ασπάζονται την ρεαλιστική σχολή σκέψης της πολιτικής. Σήμερα δυστυχώς βλέπουμε υπουργούς πρώην συνδικαλιστές, πρώην στελέχη κομματικών παρατάξεων που δεν έχουν δουλέψει μια ώρα στην ζωή τους. Οι περισσότεροι υπουργοί δεν έχουν ούτε τις στοιχειώδεις γνώσεις για τα υπουργεία τα οποία θα διοικήσουν. Η πλειάδα των βουλευτών στερείται βασικών γνώσεων στις επιτροπές της Βουλής που συμμετέχει. Και αυτό φαίνεται στις απόψεις που κατά καιρούς βλέπουμε να κάνουν στα ΜΜΕ. Είναι άσχετοι άλλοι δε και εθνικά επικίνδυνοι με απόψεις που εκφράζουν πάνω σε διάφορα θέματα οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής κτλ.
Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ο ελληνικός λαός έστειλε στη βουλή νέους πολιτικούς πλην όμως ελάχιστοι εξ αυτών ήταν ποιοτικά καλοί ή τουλάχιστον πολιτικοί με ήθος. Δυστυχώς, η κοινωνία ψηφίζει πολιτικούς και κόμματα με βάση την οργή, τον θυμό και την αγανάκτηση. Η οικονομική κρίση είναι μια δυνητική ευκαιρία για να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και δούμε το μέλλον μας με ώριμο και αντικειμενικό τρόπο. Για να γίνει αυτό οι πολιτικοί που θα εκλέξουμε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να τηρούν τα παραπάνω αντικειμενικά κριτήρια. Όχι άλλους ανεπάγγελτους, όχι άλλους επαγγελματίες πολιτικούς. Νέα πρόσωπα που θα τηρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.