Στην προσφυγική κρίση και το εκλογικό αποτέλεσμα που αναμένει για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.
«Τα νησιά πλούτισαν από τους πρόσφυγες» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη για «σεισμό» 4 βαθμών, αλλά έγινε «σεισμός» 8 βαθμών.
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν έγινε μνημονιακό κόμμα και πως αν η κοινωνία το αναγνωρίσει αυτό, ξαναψηφίζοντάς τον, θα είναι μεγάλη έκπληξη.
Σχετικά με τη «στοχοποίησή» της, μεταξύ άλλων, η πρώην υπουργός ανέφερε ότι δεν μπορεί μία ανδροκρατούμενη κοινωνία να αποδεχτεί ότι μία γυναίκα βρίσκεται σε τέτοιο πόστο.
Αναλυτικότερα, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση, η Τ.Χριστοδουλοπούλου σημείωσε: «Η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, αλλά επιβάλλεται από την ΕΕ. Για κάθε αλλοδαπό εκδίδονται δεκατρείς διοικητικές πράξεις».
Σχετικά με τις οικονομικές διαστάσεις του προσφυγικού στις τοπικές κοινωνίες, ανέφερε: «Πλούτισαν τα νησιά από τους πρόσφυγες. Οι Σύροι που έχουν χρήματα μένουν σε ξενοδοχεία, ψωνίζουν από τα μαγαζιά, κάνουν τζίρο απίστευτο, έχουν φτάσει στο σημείο μέχρι και να τους ζητούν λεφτά για να τους φορτίσουν τα κινητά τους».
«Έγινε σεισμός 8 Ρίχτερ και εμείς ως κράτος ήμαστε προετοιμασμένοι για σεισμό 4 Ρίχτερ. Υπήρχε σχέδιο, το οποίο συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Έλεγαν ότι θα πάνε να κάψουν τα δουλεμπορικά σκάφη ώστε να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συγκεντρώνονταν στη Λιβύη. Διαφωνήσαμε. Ζητήσαμε να αποτραπεί αυτή η απόφαση, διότι για τη χώρα μας θα σήμαινε ότι θα γίνει κόλαση» σημείωσε.
Η ίδια ανέφερε: «Η επίσημη πολιτική της ΕE είναι η Ευρώπη-φρούριο. Όμως αυτή η πολιτική ξεπεράστηκε. Ήταν έτσι, όσο τα κύματα ήταν μεταναστευτικά. Τώρα με τους πρόσφυγες υπάρχουν διεθνείς συνθήκες. Είναι πάρα πολλοί για να τους κλείσεις τα σύνορα. Πρέπει ή να τους σκοτώσεις στα χερσαία σύνορα ή να τους πνίξεις στη Μεσόγειο. Εμείς επιλέξαμε να τους υποδεχτούμε».
Ωστόσο, η κ. Χριστοδουλοπούλου χαρακτηρίζει τα βήματα της ΕΕ «δειλά». «Η Ευρώπη ξεκινά με πολύ δειλό τρόπο να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Φοβούνται τα ακροδεξιά κόμματα. Φοβούνται την ανεργία. Υπάρχει διαρκής φόβος παντού» επισήμανε.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο μικρός Αϊλάν μπορεί να είναι ο καταλύτης, ενώ εμείς νομίζαμε ότι καταλύτης θα ήταν ο Γιούνκερ που θα πάρει απόφαση», ωστόσο τόνισε ότι «αν δεν παρέμβουμε στις αιτίες που παράγουν την προσφυγιά, το προσφυγικό δεν λύνεται».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε μνημονιακό κόμμα»
Επίσης, η Τ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρθηκε στις προσδοκίες της για δύο επερχόμενες τεράστιες εκπλήξεις, που θα σημαδέψουν την πορεία της Αριστεράς: «Από το 2009, παρακολουθούμε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα συρρικνώνονται, διότι περνούν κρίση εκπροσώπησης. Συρρικνώνονται, καταβαραθρώνονται. Το πολιτικό σύστημα έχει χάσει τη δυνατότητα διακυβέρνησής του μέσω του δικομματισμού.
»Τώρα έρχεται η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή θα είναι η πρώτη έκπληξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε μία συμφωνία, δεν έγινε όμως αυτομάτως μνημονιακό κόμμα. Χρειάζεται πολλές μεταλλάξεις να συμβούν για να πει κάποιος κάτι τέτοιο.
»Αν η κοινωνία ξαναψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζει κάτι άλλο και όχι το μνημονιακό στοιχείο στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή θα είναι μεγάλη έκπληξη. Όλοι προβλέπουν Βατερλό, με δεδομένο και το ότι έχει υποστεί διάσπαση.
»Η δεύτερη έκπληξη είναι η εξής: Στην εποχή των Μνημονίων δεν υπάρχει Δημοκρατία. Έχεις ως όπλο την κοινωνική πειθάρχηση. Το είδαμε τα δύο τελευταία χρόνια του Σαμαρά, κάγκελα στο Σύνταγμα, δακρυγόνα, τρομοκρατική νομοθεσία. Αν υπάρξει Μνημόνιο σε ένα περιβάλλον όπου θα πνέει δημοκρατικός άνεμος, θα είναι μεγάλη έκπληξη».
Η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο κόσμος δεν έχει χάσει την ψυχραιμία του. Θα ήταν καλή φάση αυτό. Ο κόσμος έχει ηττηθεί. Γι’ αυτό σας λέω ότι είμαστε ταυτισμένοι με τον κόσμο και τους ψηφοφόρους μας».
Παράλληλα, η πρώην υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για ανύπαρκτα διλήμματα.