Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Χρήστος Μεγάλου: Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, τόσο θετικό οικονομικό κλίμα

Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα τόσο θετικό οικονομικό κλίμα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα και στο αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, σημειώνοντας ότι υπάρχει αγορά για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και καταγράφεται ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για το χαρτοφυλάκιο δανείων που πωλεί η Τράπεζα Πειραιώς.

Τόνισε, δε, ότι υπάρχουν προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο, όπως κατά βάση η διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά δήλωσε ικανοποιημένος για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχει ξεκινήσει.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μεγάλου, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να αποκατασταθεί στη χώρα η πιστωτική κουλτούρα.

HTML tutorial

H κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά -είναι ενδεικτικό ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα για πρώτη φορά από το 2014- αλλά «αντιμετωπίζουμε ακόμη προκλήσεις, με κυριότερη την ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων», σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, ανέφερε ότι τα e- auctions έχουν ξεκινήσει και ότι είναι ήδη πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματά τους. «Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να δράσουν στο νέο περιβάλλον της ψηφιοποίησης και του fintech και εκτίμησε ότι και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων