Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Χρυσά παιγνίδια υψηλού κόστους

Ενώ η τιμή του χρυσού συνεχίζει την υποχώρησή της στο επίπεδο των 1390 δολ/ουγκιά, στην Κύπρο «σφάζονται» για την πώληση αποθεμάτων χρυσού αξίας 400 εκατ. ευρώ! Ο υπουργός οικονομικών της χώρας Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, γεγονός που προκάλεσε την οργή του κεντρικού τραπεζίτη, Πανίκου Δημητριάδη. Χθες, ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και ζητά αποδοτική συνεργασία.

Η βουτιά στην τιμή του χρυσού που προκλήθηκε από την μαζική στροφή των επενδυτών στις μετοχές, έχει προκαλέσει ζημιά 560 δισεκ. δολ. στην αξία των αποθεμάτων χρυσού των κεντρικών τραπεζών. Η τιμή του έχει υποχωρήσει 29% από το ρεκόρ των 1.923,70 δολαρίων/ουγκιά που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2011. Οι κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού του Λονδίνο, κατέχουν 31.694,8 μετρικούς τόνους, ή το 19% όλου του χρυσού που εξορύσσεται.

Το ερώτημα είναι ποιος και γιατί μόχλευσε αυτή την πτώση και αν αυτή είναι ένα παιγνίδι συγκυριακό, ή υποκρύπτει στρατηγική κίνηση στο πλαίσιο του οικονομικού πολέμου των νομισμάτων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων