Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχοντας στο μυαλό της το ξεκαθάρισμα των ανύπαρκτων και των υπερχρεωμένων συνεταιρισμών θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου να εξαλείψει όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και να θέσει τις βάσεις για τη μη επανάληψή τους.
Το νομοσχέδιο,σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί στην στην δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες και όπως εικάζεται θα ,στηρίζεται κυρίως στη δομή και σε άρθρα των προηγούμενων δύο νόμων. Οι νόμοι αυτοί όπως όλοι γνωρίζουμε μέσα σε 15 χρόνια έχουν υποστεί πάνω από 35 τροποποιήσεις, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στην εφαρμογή της συνεταιριστικής νομοθεσίας.
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς είναι απογοητευτική. Από τους 6.500 καταγεγραμμένους συνεταιρισμούς μόνο 1.042 λειτουργούν, οι δε υπόλοιποι 5.458 είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτοι συνεταιρισμοί
σφραγίδες, που έπαψαν να λειτουργούν από καιρό.
Με πιο απλά λόγια στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν:
1) Τρεις ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους συνεταιρισμούς (και διευκολύνεται η σύσταση αγροτικού συνεταιρισμού με την απλούστευση των διαδικασιών και τη σημαντική μείωση του αριθμού των απαιτούμενων μελών σε μόλις 10 φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
2)Ξεκαθάρισμα και εξυγίανση της υφιστάμενης κατάστασης στον συνεταιριστικό χώρο.
Δημιουργία νομικών διατάξεων ευνοϊκών για τις συγχωνεύσεις αγροτικών συνεταιρισμών, τη λύση του συνεταιρισμού εάν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του καταστεί κατώτερο από το 1/5 του συνεταιριστικού κεφαλαίου και τη μίσθωση περιουσιακών στοιχείων ΑΣ σε άλλον ΑΣ εάν διατελεί σε κατάσταση εκκαθάρισης.
Θεσπίζεται ο έλεγχος:
3)• Σε επίπεδο λειτουργίας του συνεταιρισμού με τη δημιουργία του Εποπτικού Συμβουλίου στα όργανα διοίκησης.
4)• Σε επίπεδο τακτικού και έκτακτου διαχειριστικού, λογιστικού και οικονομικού ελέγχου των ετησίων χρηματοοικονομικών καταστάσεων των ΑΣ από διορισμένους ελεγκτές.
5)• Σε επίπεδο κρατικής εποπτείας με τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου και του κλάδου Επιθεωρητών.
Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αποφυγή φαινομένων κατάχρησης εξουσίας από μέλη του συνεταιρισμού ή του ΔΣ και θεσπίζονται ποινικές διατάξεις για μια σειρά από παραπτώματα.
6)• Φυλάκιση από 3 μήνες έως ένα έτος εάν μέλη του ΔΣ ή υπάλληλοι του ΑΣ έχουν παράξει ψευδή στοιχεία ή έχουν κάνει εικονικές εγγραφές σε βιβλία ή δεν παραδίδουν βιβλία σχετικά με την οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού.
7)• Φυλάκιση από 1 μήνα έως 1 έτος εάν ο ελεγκτής παρέχει εν γνώσει του ψευδή στοιχεία ή αποκρύπτει ή αρνείται αληθή γεγονότα ή περιστατικά που αφορούν τη διαχείριση ή την οικονομική κατάσταση των ΑΣ.
Επιπλέον, νομίζω πως προσπαθούν να ‘’χρυσώσουν’’ το χάπι στους αγρότες, προσπαθώντας να ηρεμήσουν τις αντιδράσεις που θα προκληθούν από την ψήφιση των μέτρων του Μνημονίουμ που για πολλούς θα είναι η ταφόπλακα της αγροτιάς.
Από την μεριά τους οι Αγρότες, δεν δείχνουν να συγκινούνται ιδιαίτερα, και πολλά μεγάλα κεφάλια ανά την Ελλάδα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και τρακτέρ στους δρόμους, στην προσπάθεια τους να μην περάσουν από την Βουλή τα μέτρα, και να βρεθούν τα απαραίτητα Ισοδύναμα.
Εν κατακλείδι, η Κυβέρνηση δείχνει εγκλωβισμένη μέσα στο ίδιο το καβούκι της καθώς ούτε Ισοδύναμα μπόρεσε να βρει για τον ΦΠΑ στην Ιδ. Εκπαίδευση, και κάταα πάσα περίπτωση ούτε για το θέμα των αγροτών δείχνει πρόθυμη να βρει.
Την άποψη μου την ξέρετε, ανάμεσα στους Συνδικαλιστές της ΔΕΗ, και τον Πρωτογενή Τομέα προτιμώ τον τελευταίο χωρίς καμία αμφιβολία, καθώς μαζί με τον Τουρισμό αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας, ή τέλοσπάντων ότι έχει απομείνει από αυτήν…..