Χτυποκάρδισαν όλη την περασμένη εβδομάδα οι επιτελείς της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των διαχειριστών δικτύων, καθώς είδαν τα πρώτα σημάδια από τις επιπτώσεις της αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Συναγερμός χτύπησε σε όλες τις ΔΕΚΟ, αλλά ο εντονότερος στην επιχείρηση αερίου, καθώς διαπιστώθηκε ότι λείπουν ποσότητες.
Ας δούμε όμως γιατί έγιναν όλα αυτά και να καταλάβουμε τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Το ότι εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες σε Αττική και περιφέρεια, δεν προμηθεύτηκαν πετρέλαιο, λόγω έλλειψης χρημάτων ή ασυμφωνίας ενοίκων, είναι γνωστό. Οι εταιρείες μιλούν για κατάρρευση της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, με μείωση της τάξης του 80%, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Έπιασαν όμως και τα κρύα, με τις θερμοκρασίες στην Αθήνα να κινούνται γύρω στους 10 την ημέρα και γύρω στους 5 τη νύχτα, ενώ στα βόρεια κάτω από το μηδέν. Οπότε ο ένοικος της πολυκατοικίας με σβηστή την κεντρική θέρμανση, τι κάνει; Ανάβει ηλεκτρικό σώμα ή αερόθερμο, που είναι και φθηνά στην αγορά τους, ή κλιματιστικό αν έχει, γιατί διαφορετικά θα αρρωστήσει. Αυτό έκαναν χιλιάδες πολίτες και η κατανάλωση βρέθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πλέον αποτελεσματικές εφεδρείες είναι οι μονάδες φυσικού αερίου, που μπορούν να σηκώσουν τα επιπλέον φορτία και οι υδροηλεκτρικές, καθώς οι δυνατότητες των λιγνιτικών είναι πεπερασμένες, λόγω γήρανσης και κακής ποιότητας λιγνίτη. Όταν όμως οι μονάδες φυσικού αερίου έκαναν προγραμματισμό για μεγαλύτερη παραγωγή, διαπιστώθηκε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου για ζήτηση αιχμής (υγροποιημένο) δεν επαρκούσαν μέχρι την επόμενη παραλαβή φορτίου τις 26 Δεκεμβρίου. Έτσι προσωρινά την επιπλέον ζήτηση κάλυψαν τα υδροηλεκτρικά, σε βάρος όμως της διατήρησης αποθεμάτων ασφαλείας, μια και είναι άγνωστο ακόμη πώς θα εξελιχθούν οι εισροές νερών στις τεχνητές λίμνες.
Η ΔΕΠΑ από την πλευρά της, φρόντισε το επόμενο φορτίο υγροποιημένου αλγερινού αερίου να έρθει νωρίτερα, στις 19 Δεκεμβρίου και σε μεγαλύτερη ποσότητα, ζητώντας ταυτόχρονα περιορισμό κατανάλωσης από τις μονάδες φυσικού αερίου, ώστε τουλάχιστον να διατηρηθούν τα αποθέματα ασφαλείας. Εν τάξει λοιπόν. Θα τις βγάλουμε τις γιορτές. Τη συνέχεια όμως κάποιοι δε θέλουν ούτε και να τη σκέφτονται. Αν συνεχιστεί η υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης από το ηλεκτρικό, η κατανάλωση ηλεκτρικού θα αυξηθεί σημαντικά και μάλιστα από πολίτες που είτε βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης λόγω ανεργίας, ή θα έχουν μειωμένα έσοδα, λόγω των χαρατσιών, της υψηλότερης φορολογίας, της περικοπής επιδομάτων, ενώ και η τιμή της κιλοβατώρας θα έχει αυξηθεί, μέχρι και 48% όπως θέλει η ΔΕΗ.
Έτσι, όταν θα έρθουν οι λογαριασμοί για τη χειμωνιάτικη κατανάλωση, εκεί γύρω στο Μάρτη, στην καλύτερη περίπτωση θα ζητούν διακανονισμό και στη χειρότερη δεν θα πληρώνουν, έστω και αν τους διακόψει η ΔΕΗ το ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά ηλεκτρικού θα ξεμείνει και πάλι από ρευστό, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί θα μείνουν και αυτοί απλήρωτοι, αφού η ΔΕΗ θα κρατάει όλη τη ρευστότητα για την ίδια, και με τη σειρά τους δεν θα πληρώνουν τη ΔΕΠΑ για το αέριο που προμηθεύτηκαν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της ζήτησης.
Αυτό λέγεται ενεργειακή πολιτική εν μέσω κρίσης. Και να μην το ξεχάσουμε, το έλλειμμα στην αγορά ηλεκτρισμού λόγω απλήρωτων λογαριασμών, αν δε το έχει φτάσει, πλησιάζει ολοταχώς το 1 δις. ευρώ.