Με τα κιάλια μόνον θα δει νησιά και παραλίες το 73% των Ελλήνων, αφού θεωρεί πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος των διακοπών. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 69% το 2012, επιβεβαιώνοντας το «κάθε πέρσι και καλύτερα». Πολλοί Έλληνες πάντως θα μειώσουν περαιτέρω τη διάρκεια των διακοπών τους, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ.
Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, είναι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι οικονομικοί λόγοι (70%), ενώ άλλα αίτια είναι η επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια (20%), οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι (10%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, από το υπόλοιπο 27% που θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές, μεγάλο μέρος θα αρκεστεί σε ολιγοήμερο «διάλειμμα», έως πέντε ημέρες .
Παράλληλα, όπως καταδεικνύει η έρευνα του ΙΝΚΑ, το 80% των Ελλήνων στρέφεται πλέον σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια, ενώ μόλις το 20% προτιμά την λύση του ξενοδοχείου.
Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερο φαίνεται ότι περιορίζεται η διάρκεια των διακοπών της οικογένειας.
Συγκεκριμένα, κατά το 2013 το 40% των παραθεριστών θα αρκεστεί σε τέσσερις ημέρες διακοπών, το 25% σε επτά ημέρες, το 20% σε 10 ημέρες, το 13% σε 15 ημέρες, ενώ μόλις το 2% θα απολαύσει διακοπές 20 ημερών.
Όσον αφορά το κόστος, το ΙΝΚΑ κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
«Το ημερήσιο κόστος των διακοπών μίας τετραμελούς οικογένειας σε ξενοδοχείο ξεκινά, ανάλογα με την τοποθεσία από 120 ευρώ + μεταφορικά + γενικά έξοδα, στην στεριά 120 ευρώ και στη θάλασσα νησιά εισιτήρια + αυτοκίνητο (έξοδα μετάβασης – επιστροφής, ανάλογα με το νησί π.χ. Κρήτη Χανιά + 562 ευρώ έναντι 458 ευρώ πέρυσι.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΝΚΑ, το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μίας τετραμελούς οικογένειας αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.
Τέλος, οι εκτός Ελλάδας τουριστικοί προορισμοί φέτος θα μειωθούν σε ποσοστό κοντά στο 50%.
Σύμφωνα με τις επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο έρευνες του ΙΝΚΑ, οι διαφορές τιμών για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία στις τουριστικές περιοχές παρουσιάζουν θεαματικές διαφορές, σε σχέση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας.
Το φαινόμενο αυτό, όπως υπογραμμίζει το ΙΝΚΑ, πρέπει να αντιμετωπισθεί με συντονισμένες ενέργειες των οργάνων της Πολιτείας και με αλλαγή της νοοτροπίας των τοπικών εποπτικών αρχών.
Όμως, όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ, εκτός των τιμών, σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζεται στα ζητήματα της ποιότητας, της εξυπηρέτησης και της δημόσιας υγείας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1-8 Ιουλίου 2013, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 545 άτομα.