Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Λεφτά… δεν υπάρχουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας που “πνίγηκε” και πάλι, με τις πρώτες βροχές του Σεπτεμβρίου, θρηνώντας μάλιστα κι ένα ανθρώπινο θύμα.
Μόνο για την Αττική, στην οποία οι δρόμοι μετατράπηκαν και πάλι σε ποτάμια, απαιτούνται άμεσα να υλοποιηθούν έργα αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως δεν φαίνεται να μπαίνουν σε προτεραιότητα με τα έτσι κι αλλιώς περιορισμένα κονδύλια να στρέφονται σε άλλα έργα.
Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος με έκθεση του προς την ΕΕ αναφέρει ότι το μείζον αντιπλημμυρικό έργο του Κηφισού, είναι πλέον ανεπαρκές εμπρός στην ένταση των καιρικών φαινομένων έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, βρίσκονται ακόμα στο κόκκινο η παραλιακή ζώνη του Φαλήρου με τις εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού και η περιοχή του Ελαιώνα και το ρέμα του Προφήτη Δανηίλ.
Ακόμα η περιοχή του Πειραιά πέριξ της λεωφόρου Θηβών, η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, του Ελληνικού και του Αλίμου αλλά και το Παλαιό Φάληρο όπου υπάρχει το ρέμα της Πικροδάφνης.
Στη “κόκκινη λίστα” βρίσκονται και η περιοχή του Καματερού, του Ζεφυρίου, των Αγίων Αναργύρων και του Ιλίου που διαρρέεται απο το “αμαρτωλό” ρέμα της Εσχατιάς. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το μείζον αντιπλημμυρικό έργο του Κηφισού, κρίνεται πλέον ως ανεπαρκές εμπρός στο ενδεχόμενο των έντονων καιρικών φαινομένων που φέρνει η κλιματική αλλαγή αφού κατασκευάστηκε με πρόβλεψη να αντέξει όγκο νερού επιπέδου 20ετίας, όπως κι όλα τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ελλάδα.
Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ακόμη όλες οι χαμηλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας (πλατεία Βάθης και πλατεία Αττικής) και του Πειραιά (Καμίνια και Παλαιά Κοκκινιά).
Πρόκειται για περιοχές που “σημαδεύτηκαν” απο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στο παρελθόν, με ανθρώπινα θύματα και πολύ μεγάλες υλικές ζημιές ενώ παραμένουν ουσιαστικά αθωράκιστες και σήμερα αφού δεν έχουν προχωρήσει, για διάφορους λόγους τα απαραίτητα έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν εξαγγελθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Το σύνολο των απαιτούμενων -σήμερα- έργων προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, υπολογίζεται απο τα αρμόδια υπουργεία σε πάνω απο 2 δισ. ευρώ, ποσό που μοιάζει αδύνατο να εξευρεθεί στο εγγύς μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα διαθέσιμα χρήματα αυτή τη στιγμή είναι μόλις 1,3 εκατ. ευρώ για να προχωρήσουν μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας, όχι όμως μόνο για την Αθήνα άλλα για το σύνολο της περιφέρειας Αττικής, την Ανατολική Στερεά και τα νησιά των Κυκλάδων.