Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Χωρίς ρυθμιστή η ελληνική αγορά

Στην Αθήνα θα είναι σήμερα ο δεύτερος τη τάξει της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Γκερτ Γιαν Κούπμαν, προκειμένου να δώσει κατευθύνσεις στα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, τα οποία πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τέλος Ιουλίου. Είναι όμως ευκαιρία να κάνει μια βόλτα από την περίφημη ανεξάρτητη αρχή που ακούει στο όνομα Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία απουσιάζει από το γίγνεσθαι της ελληνικής αγοράς.

Διότι εκτός από την περιβόητη υπόθεση της μπύρας, στην οποία αναφερθήκαμε πρόσφατα, φαίνεται ότι δεκάδες άλλες κρίσιμες για τη λειτουργία της αγοράς υποθέσεις εκκρεμούν. Η Επιτροπή δικαιολογείται λέγοντας ότι στην Ευρώπη μεγάλες υποθέσεις για δεσπόζουσα θέση στην αγορά κάνουν 6-7 χρόνια για να κριθούν. Εδώ όμως, στη ζούγκλα της ελληνικής αγοράς, και με τις γνωστές παρενέργειες δεν χωρούν τέτοιες καθυστερήσεις.

Πρόσφατα, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού με ομόφωνη απόφαση της έκρινε ότι η εταιρία «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρία» (ΔΕΣΦΑ) καταχράστηκε τη μονοπωλιακή της θέση στην πρωτογενή αγορά υπηρεσιών μεταφοράς φυσικού αερίου, και της έριξε πρόστιμο 4,3 εκατ. ευρώ. Σιγά τη δυσκολία, να ρίχνεις πρόστιμο σε μια κρατική εταιρεία, να φαίνεσαι αυστηρός και ότι κάνεις τη δουλειά σου…

Στο τέλος του Ιουνίου του 2012 η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ανακοινώσει ένα σύστημα μοριοδότησης για την ιεράρχηση των περίπου 200 καταγγελιών και άλλων υποθέσεων που εκκρεμούσαν προς εξέταση, για να δώσει προτεραιότητα στις πιο σημαντικές από αυτές.

Έκτοτε ωστόσο ουδείς γνωρίζει τι απέγινε! Όπως ουδείς γνωρίζει εάν υπάρχει λίστα υποθέσεων με χρονοδιάγραμμα περαίωσης. Η γενική αίσθηση είναι ότι η ελληνική αγορά λειτουργεί χωρίς ρυθμιστή. Οι καταναλωτές το νιώθουν καθημερινά, ιδιαίτερα στις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, επίπλων και άλλων καταναλωτικών ειδών.

ΥΓ: Αν υπάρχει κάποια απάντηση, ας βάλουν πάλι κάποιο «παπαγαλάκι» να μας απαντήσει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων