Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Υεμένη: Συνελήφθη ο επικεφαλής της αλ Κάιντα

Συνελήφθη στην Υεμένη τον Οκτώβριο ο επικεφαλής της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο Χάλιντ Μπατάρφι, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή που απευθύνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Χάλιντ Μπατάρφι, γνωστός και ως Αμπού Μικντάντ αλ Κίντι, «συνελήφθη τον Οκτώβριο στη διάρκεια μιας επιχείρησης στην Γκέιντα (στην επαρχία Μάχρα), στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο δεύτερος τη τάξει της οργάνωσης Σάαντ Άτεφ αλ Αλουλάκι».

Στο έγγραφο δεν διευκρινίζεται ποιος συνέλαβε τον Μπατάρφι αλλά ούτε πού βρίσκεται αυτός, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ωστόσο πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της σύλληψής του, στην οποία είχε αναφερθεί το SITE Intelligence Group τον Οκτώβριο βασιζόμενο «σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης συνέλαβαν το στέλεχος της αλ Κάιντα.

Ο Μπατάρφι, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 40 ετών, ανέλαβε τη διοίκηση της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο τον Φεβρουάριο του 2020 μετά τον θάνατο του πρώην επικεφαλής της AQPA Κάσεμ αλ Ρίμι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην Υεμένη.

Η AQPA, που δημιουργήθηκε το 2009, θεωρείται από τις ΗΠΑ ως το πιο επικίνδυνο παρακλάδι του τζιχαντιστικού δικτύου.

Έχει εκμεταλλευτεί το χάος που έχει προκαλέσει ο πόλεμος που μαίνεται στην Υεμένη από το 2014 μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των κυβερνητικών στρατευμάτων για να ενισχύσει την παρουσία της στο νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια η οργάνωση εξαπολύει επιθέσεις τόσο εναντίον των Χούτι όσο και των κυβερνητικών δυνάμεων στην Υεμένη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων