Στις ερωτήσεις του Γιάννη Νάκου για το Youth Entrepreneurship Club, το Σύλλογο Νεανικής Επιχειρηματικότητας, απαντούν ο Παντελής Σφυράκης και ο Θάνος Παράσχος.
Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow@Nakos_Ioannis
1. Πείτε μου λίγα λόγια για εσάς: Πότε αποφασίσατε να δημιουργήσετε το Youth Entrepreneurship Club και πως σας ήρθε η ιδέα να ξεκινήσετε ένα τέτοιο εγχείρημα;
Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2015, μια παρέα νεαρών μηχανικών, φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Σύλλογο Νεανικής Επιχειρηματικότητας, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό μέσα από τον οποίο, θέλαμε να γεφυρώσουμε το κενό μεταξύ του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου. Με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και τη δικτύωση κυρίως των νέων με σκοπό προώθηση της επιχειρηματικότητας, γυναικείας, νεανικής και κοινωνικής.
Όλοι μας, ενθουσιώδεις με το χώρο της καινοτομίας και του επιχειρείν, θεωρούμε ότι έχουμε στη χώρα μας όλα τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τις ιδέες μας πραγματικότητα, αλλά και να φέρουμε πιο κοντά την κοινωνία, την αγορά εργασίας τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Από αγάπη στον τόπο μας και πίστη στις δυνάμεις μας, θέλουμε να κρατήσουμε τα παραγωγικά μυαλά εδώ και να δημιουργήσουμε με όσα έχουμε, στο εδώ και στο τώρα. Η προώθηση λύσεων με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη, την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και τη διαμοιρασμένη οικονομία, θα προσφέρει εργασία, αυτονομία και κίνητρο και σε άλλους ανθρώπους που μπορούν να μοιραστούν το όραμα μας.
2. Ποια είναι η νομική μορφή του Υouth Entrepreneurship Club και πως μπορεί κάποιος να συνεισφέρει στο συνολικό πρότζεκτ;
O Σύλλογος Νεανικής Επιχειρηματικότητας (Youth Entrepreneurship Club) είναι ένας Μη κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός με έδρα τα Χανιά. Δημιουργήθηκε από νέους με ενδιαφέρον στην επιχειρηματικότητα, άτομα με ιδέες και όρεξη για δουλειά.
Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια μας αυτή είτε ως επίσημο μέλος του Συλλόγου, είτε ως εθελοντής στις δράσεις μας ή ακόμα και με το να έρθει σε επαφή μαζί μας με σκοπό να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει μέσα από ένα ευρύ φάσμα επιλογών που προσφέρουμε (Marketing, Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού – HR, Δημόσιες Σχέσεις – PR, Λογιστική και Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Έρευνα Αγοράς κ.α) την Πρακτική του Άσκηση.
Τέλος, κάθε άλλη μορφή συνεισφοράς (οικονομική ή / και σε είδος) από τον επιχειρηματικό κλάδο και ευρύτερους φορείς που εμπλέκονται με την επιχειρηματικότητα και μπορεί να βελτιώσει και να διευκολύνει το έργο μας είναι σαφέστατα δεκτή.
3. Για ποιο λόγο θεωρείτε πως αυτή η προσπάθεια μπορεί να ξεχωρίσει και να αφήσει το δικό της στίγμα; Υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα στο γεγονός πως υπάρχουν παρόμοιες προσπάθειες σε όλη την Ελλάδα;
Όχι δεν υπάρχει καμιά επιφυλακτικότητα και κανένας ανταγωνισμός (αν αυτό εννοείται) με παρόμοιες δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην υπόλοιπη επικράτεια. Δεν είμαστε ανταγωνιστές αλλά συνοδοιπόροι που βοηθάμε όλοι μαζί με τον τρόπο μας και την δυναμική μας να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας και να παρακινήσουμε τους νέους να στραφούν στο επιχειρείν.
Η μόνη διαφορά που μπορεί να βρει και να εστιάσει κάποιος είναι απλά η εμπειρία που κουβαλάει στις πλάτες της η εκάστοτε δράση και αυτό συνδέεται άμεσα με το χρόνο ζωής που έχει κάθε από αυτή και το αντίκτυπο ή επίδραση που δημιουργεί στην κοινωνία!
Αυτό όμως είναι και το πολύ θετικό στην όλη υπόθεση, αφού οι προσπάθειες που διαθέτουν περισσότερες δράσεις μεταλαμπαδεύουν την εμπειρίας τους στις νεότερες και οι νεότερες με την σειρά σου προσθέτουν μια πιο φρέσκια πινελιά στην όλη αυτή προσπάθεια. Έτσι θα λέγαμε πως περισσότερη αλληλεγγύη είναι αυτό που επικρατεί, παρά ανταγωνισμός και επιφυλακτικότητα.
Όσον αφορά το γιατί πιστεύουμε πως η δικιά μας προσπάθεια μπορεί να ξεχωρίσει σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες, είναι γιατί έχει ξεκινήσει από άτομα με αρκετή εμπειρία στο χώρο του επιχειρείν τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος και με άριστη επαγγελματική κατάρτιση ο καθένας στο τομέα του και το σημαντικότερο η επιμονή και πίστη στο κοινό όραμα.
4. Πόσο σημαντική είναι η αλληλεπίδραση των μελών σας με τις τοπικές επιχειρήσεις; Υπάρχει κάποιου είδους συνεργασία; Και, εάν ναι, τότε ποια είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματά της;
Τα μέχρι τώρα δείγματα είναι πολύ θετικά και ενθαρρυντικά. Διατηρούμε πολύ δυνατές και στενές σχέσεις με αναγνωρίσημες τοπικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς φορείς οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθειά μας με κάθε τρόπο.
Η συνεργασία αυτή έχει την μορφή συνεχόμενων χορηγιών (σε είδος) σε κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιούμε και με την εμπιστοσύνη που δείχνουν σε εμάς για την εκπαίδευσή των στελεχών τους σε διάφορους τομείς. Επίσης έχουμε συνάψει συνεργασίες πιο φιλανθρωπικού χαρακτήρα, όπως αυτή που έχουμε με τα μέλη των λαϊκών αγορών της πόλης, που συχνά μας δωρίζουν ποσότητα των εμπορευμάτων τους τα οποία εμείς με την σειρά μας προωθούμε σε ευπαθής ομάδες της πόλης.
Καθημερινά εμπλουτίζουμε τις συνεργασίες μας αυτές με κάθε τρόπο και για αυτό καλούμε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για κάποια μορφή συνεργασίας η οποία θα ενισχύσει την προσπάθεια μας, να μη διστάσει να έρθει σε επαφή μαζί. Ας μη ξεχνάμε μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και σπουδαιότερα εγχειρήματα.
5. Μιλήστε μας λίγο για τις δράσεις του οργανισμού. Είναι αλήθεια ότι η προσπάθεια που κάνετε δεν προσανατολίζεται μόνο σε μακροπρόθεσμες ενέργειες, αλλά περιλαμβάνει και εβδομαδιαίες δράσεις;
Ναι, οι δράσεις μας ποικίλουν και λαμβάνουν χώρα διάφορες σε χρονικές στιγμές κατά την διάρκεια του έτους.
Κάποιες από αυτές είναι σταθερές και αφορούν την εκπαίδευση σε διάφορους τομείς τον ίδιων των μελών μας όπως workshops εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η σωστή και αποδοτικότερη χρήση των εργαλείων της Microsoft και της Google και άλλων παρόμοιων εφαρμογών, workshops πάνω στον τομέα του development και του VR καθώς και ό,τι άλλο μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες των μελών μας.
Παράλληλα, πραγματοποιούμε και μια σειρά δράσεων πάνω στην διεξαγωγή συνεδρίων (events). όπως το ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας (SEWCrete) και το Datathon, μια σειρά δικών μας συνεδρίων και ημερίδων, όπως το “Τι Θα Έκανα Αν Ήμουν Φοιτητής” που απευθύνεται κυρίως σε νεοεισαχθέντες φοιτητές, δράσεις Φιλανθρωπικού χαρακτήρα (Λαϊκές Αγορές και συσσίτια) και ό,τι άλλο θεωρούμε απαραίτητο ώστε να παρακινήσει του νέους και όχι μόνο στο να στραφούν με την επιχειρηματικότητα.
6. Ποιο είναι το όραμα σας για την ‘’Ελλάδα της κρίσης’’, και πως θα πιστεύατε ότι σαν οργανισμός θα συμβάλλετε στο να αποτελέσει παρελθόν αυτή η κατά κοινή ομολογία κακή οικονομικά περίοδος για την χώρα μας;
Όραμα μας γενικά είναι μια Ελλάδα η οποία θα βοηθάει, θα στηρίζει και θα γεννά ευκαιρίες ανάπτυξης για όλους, μα πιο πολύ για τους νέους. Γιατί του νέους; Γιατί είναι αυτοί που έχουν πλέον την αντοχή αλλά και την δυνατότητα μιας και συμβαδίζουν πιο εύκολα με τις τάσεις τις εποχής να καινοτομήσουν.
Είναι πάντα πιο δεκτικοί στο να πειραματιστούν και να εξερευνήσουν κάτι άγνωστο αρχικά για αυτούς αρκεί να τους δείξεις την κατεύθυνση και ένα φως κατά την διαδρομή που θα έχουν να διανύσουν.
Πιστεύουμε πως οι νέοι άνθρωποι ή τα νέα μυαλά είναι η μόνη γενιά που μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση που βιώνουμε. Να φέρουν την αλλαγή με τη δημιουργία αξίας από το μηδέν!
Πως θα το κάνουμε αυτό; Συνεχίζοντας απλά να βοηθάμε από την μεριά μας και στο πεδίο εξειδίκευσης μας όποιον έχει ανάγκη είτε αυτό μπορεί να είναι με ημερίδες, workshops και διάφορα projects επιχειρηματικότητας είτε απλά σε συμβουλεyτικό επίπεδο (κάτι το οποίο έχουν ξεκινήσει πιο επίσημα τον τελευταίο μήνα).
7. Τις τελευταίες ημέρες πληροφορήθηκα ότι σαν οργανισμός παρέχετε την δυνατότητα για πρακτική-άσκηση και σε άτομα που προέρχονται από το εξωτερικό. Είναι ένα σημάδι επιβράβευσης των κόπων αλλά και της συνολικής σας προσπάθειας;
Κάποιοι το λένε τύχη, κάποιοι άλλοι δημόσιες σχέσεις εμείς πάλι όπως προαναφέρατε, επιβράβευση.
Μέσω του Συλλόγου πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις, νεοφυείς αλλά και επιχειρηματικές ιδέες που δεν έχουν ακόμα πάρει σάρκα και οστά έχουν αναπτυχθεί και αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την συλλογική τους παρουσία και την σημαντική ανάπτυξη που έχουν δείξει από την έναρξη τους μέχρι και εκείνη την στιγμή.
Αυτό μας βοήθησε να γίνουμε γνωστοί και εκτός Ελλάδος λαμβάνοντας το τελευταίο 6μηνο ένα μεγάλο όγκο αιτήσεων από φοιτητές ξένων Ευρωπαϊκών κυρίως Πανεπιστημιακών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που ψάχνουν ευκαιρίες απασχόλησης / ολοκλήρωσης της πρακτικής τους άσκησης μέσω του προγράμματος εράσμους στην χώρα μας.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν μας την ανάγκη των νέων αυτών, από όλο τον κόσμο να ασχοληθούν ενεργά με την επιχειρηματικότητα ακόμα και μέσω της πρακτικής τους άσκησης, ξεκινήσαμε και επίσημα την διαδικασία προσέλκυσης νέων από όλο τον κόσμο με σκοπό να μάθουν, να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους και να αποκτήσουν σημαντική επαγγελματική εμπειρία, μέσω ενός Συλλόγου που ξεκίνησε στα Χανιά της Κρήτης, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και εκτός Ελλάδος κάποια στιγμή.
8. Κατά την δική σας άποψη με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα επιτευχθεί σε καλύτερο και πιο αποτελεσματικό βαθμό η σύνδεση της ‘’Επιχειρηματικότητας με την Πολιτική’’;
Με το να ακουστεί η άποψη και οι ανάγκες όλων όσων ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα από αυτούς που εμπλέκονται στο ευρύτερο φάσμα της πολιτικής. Να ακουστεί και ταυτόχρονα να υπάρξει μια κοινή στρατηγική και πορεία με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στις μέρες μας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα και στο επιχειρείν γενικότερα.
9. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον τομέα της επιχειρηματικότητας, πως μπορούν να ξεπεραστούν και ποια από αυτά συναντήσατε μπροστά σας;
Θα μπορούσαμε να αριθμήσουμε πολλά, όπως η υψηλή φορολογία, η έλλειψη σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην χώρα (πολιτικού / οικονομικού / επιχειρηματικού) αλλά το σημαντικότερο θεωρούμε πως είναι η μη συνδεσιμότητα των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων (Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Κράτος – Επιχειρήσεις).
Δεν υπάρχει μια κοινή στρατηγική, δεν υπάρχουν κοινοί στόχοι που θα βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα την νεανική, να αναπτυχθεί και να αναδείξει νέες ευκαιρίες, τόσο στις ήδη υφιστάμενες όσο και στις υπό σύσταση επιχειρηματικές ιδέες.
10. “Start up Week Chania”: Ένα συνέδριο που τείνει να γίνει Θεσμός;
Ναι, γιατί όχι! Η περσινή μας προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία τόσο στο περιεχόμενο του συνεδρίου όσο και στην προσέλκυση του κοινού κατατάσσοντας μας στην τρίτη θέση σε όλη την Ευρώπη.
Παίρνοντας λοιπόν υπόψιν μας τα αποτελέσματα αυτά και την αλληλεπίδραση του κοινού στα μέσα κοινωνική δικτύωσης μας που εκδηλώνουν ενδιαφέρον εδώ και καιρό στο να συμμετέχουν ενεργά στο φετινό συνέδριο θα μπορούσαμε να πούμε πως, ναι, τείνει να γίνει θεσμός.
Εδώ και λίγες ημέρες ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το φετινό συνέδριο το οποίο έχουμε ως στόχο να πραγματοποιηθεί εκτός από τα όμορφα Χανιά μας και σε άλλες πόλεις της Κρήτης, όπως το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
Περισσότερα θα ανακοινώσουμε σύντομα, οπότε θα συμβουλεύαμε όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα ή να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην φετινή μας προσπάθεια να μας ακολουθήσουν και να έρθουν σε επαφή μαζί μας μέσω των social media (SEWCrete).