Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Υπ. Οικονομικών: Σκέψεις για Mειωμένο ΦΠΑ και κούρεμα ενοικίων για τη στήριξη της εστίασης και του τουρισμού

Το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο τραπέζι επιπλέον μέτρα όπως  η μείωση του ΦΠΑ και το κούρεμα ενοικίου για τη στήριξη της εστίασης  και του τουρισμού σε μια προσπάθεια να στηρίξει την επαναλειτουργία των κλάδων που βιώνουν  τις πιο δύσκολες συνθήκες εν μέσω πανδημίας. Πληροφορίες θέλουν  το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  να είναι αποφασισμένο στην παράταση του μειωμένου  ΦΠΑ 13% που ισχύει έως τον Απρίλιο.

Στην περίπτωση αυτή η σχετική δαπάνη, από τα προϋπολογισμένα 99 εκατ. ευρώ θα ξεπεράσει τα 180 εκ. ευρώ. Το μέτρο όμως θεωρείται υποστηρικτικό της ανάκαμψης και προσωρινού χαρακτήρα οπότε δεν αναμένεται να εγείρει αντιρρήσεις από τους θεσμούς.

Όσον αφορά στον τουρισμό  υπενθυμίζεται ότι στη διαµονή µε πρωινό, η ενιαία τιµή υπάγεται στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ.

Στη διαµονή µε ηµιδιατροφή (πρωινό και γεύµα), η ενιαία τιµή υπάγεται, επίσης, στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ.

Στη διαµονή µε πλήρη διατροφή (full board – πρωινό, µεσηµεριανό, βραδινό γεύµα) το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευµα σε οποιαδήποτε αναλογία.

Στη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive, το 10% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών.

Επίσης ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί για τους συγκεκριμένους κλάδους το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων ακόμα και όταν οι επιχειρήσεις «ανεβάσουν ρολά» προκειμένου να βγάλουν σε κάποιο βαθμό τα σπασμένα δεδομένου ότι συνέχιζαν να πληρώνουν μέρος του ενοικίου ακόμα και όταν βρίσκονταν εκτός λειτουργίας.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων