Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Υπ. Οικονομικών: Τι προβλέπει το Πρόγραμμα Δανεισμού για το 2021

Aξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (PEPP) αλλά και μείωση του αποθέματος των Εντόκων Γραμματίων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ αποτελεί τη δανειακή στρατηγική του Υπουργείου Οικονομικών για το 2021, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει και του χρόνου στην πρωτογενή αγορά την παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας κατά τα πρότυπα του 2020. Το ακριβές ύψος των νέων εκδόσεων ομολόγων ως είθισθε δεν προαναγγέλλεται με την κατάθεση του Προϋπολογισμού. Ωστόσο μία προσέγγιση του μπορεί να επιχειρηθεί από τα βασικά του μεγέθη. Έτσι, για το 2021 θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα ακόλουθα:

α. Η εξόφληση μέρους των Εντόκων Γραμματίων προκειμένου το συνολικό τους υπόλοιπο να μειωθεί κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, στα 10,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021.

β. Η καταβολή περίπου 4,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των διακρατικών δανείων του Μνημονίου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

γ. Η πληρωμή περίπου 2,5 δισ. ευρω για εξοπλιστικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων.

δ. Η χρηματοδότηση του ελλείμματος ύψους 11,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να εμφανίσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Βέβαια το σύνολο των παραπάνω δαπανών δεν πρόκειται να καλυφθεί εξ ολοκλήρου με έκδοση νέου Χρέους (ομολόγων). Αλλωστε όπως αναφέρεται στον Προϋπολογισμό και το 2021 θα αξιοποιηθούν τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου καθώς και πληρωμές ύψους 5,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει το 2021 η Ελλάδα από το νεοσύστατο ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας της Ε.Ε. Άλλωστε, όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία για το 2020 που περιλαμβάνονται στην εισηγητική του Προϋπολογισμού, η χώρα κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία οι οποίες είχαν ως συνέπεια το έλλειμμα να αυξηθεί στα 16,1 δισ. ευρώ, με εκδόσεις ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ. Μέρος του ελλείμματος (13,7 δισ. ευρώ) καλύφθηκε από «τη μεταβολή των διαθεσίμων και ενδοκυβερνητικό χρέος».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων