Διεξόδους από την επανεκκίνηση των φωτοβολταϊκών μετά τη νέκρωση της αγοράς, λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, αναζητά ο κλάδος, αλλά πλέον σε βάσεις ρεαλιστικές. Οι λεγόμενοι «μικροί» που ασχολούνται με τα οικιακά φωτοβολταϊκά, προτείνουν την εφαρμογή και στην Ελλάδα του συμψηφισμού της παραγόμενης ενέργειας από το σύστημα που είναι εγκατεστημένο στην οροφή της κατοικίας, με την κατανάλωση του συγκεκριμένου μετρητή. Η λύση αυτή αναφέρεται και στο νομοσχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ. Ωστόσο οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, θα ορίζονται με υπουργική απόφαση.
Και επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, οι απασχολούμενοι στον κλάδο επισημαίνουν ότι αυτή η λύση μπορεί να γίνει ανενεργή, αν ο μηχανισμός συμψηφισμού δεν προσφέρει και κάποια εχέγγυα ότι η επένδυση θα αποσβεστεί σε ένα λογικό χρονικό διάστημα 10 χρόνων ας πούμε. Οι λεπτομέρειες αφορούν τις χρεώσεις που επιβαρύνουν την τιμή της κιλοβατώρας, όπως είναι τα τέλη χρήσης δικτύου, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, τέλος ΑΠΕ, που αντιπροσωπεύουν μέχρι και το 40% της συνολικής τιμής κιλοβατώρας με την οποία επιβαρύνεται ο καταναλωτής. Αν οι χρεώσεις αυτές επιβάλλονται μόνο στις κιλοβατώρες που αγόρασε ο αυτοπαραγωγός από το δίκτυο, καθώς τις υπόλοιπες που χρειάστηκε για την κάλυψη των αναγκών του, τις παρήγαγε το φωτοβολταϊκό, έχει καλώς. Αν όμως επιβαρύνονται με τις επιβαρύνσεις, όλες οι κιλοβατώρες που κατανάλωσε, τότε ο συμψηφισμός δεν θα έχει νόημα. Ή καλύτερα, θα κάνει πολύ λιγότερο ελκυστική την επένδυση. Επίσης διευκρίνιση χρειάζεται και για τις περιπτώσεις που το οικιακό φωτοβολταϊκό παρήγαγε περισσότερες κιλοβατώρες σε ένα τετράμηνο για παράδειγμα, από αυτές που κατανάλωσε η κατοικία στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η καλύτερη λύση θα ήταν να πιστώνονται στον καταναλωτή για μια επόμενη περίοδο.
Πιο απλά, όλοι, δηλαδή και οι άνθρωποι του κλάδου, συμφωνούν πλέον ότι το πανηγύρι με τα φωτοβολταϊκά και τις υψηλές αποδόσεις που υπόσχονταν τελείωσε και η υπόθεση αυτή πρέπει να μπει σε ρεαλιστικές βάσεις, ώστε να διασωθεί η επένδυση σε τεχνογνωσία και υποδομές. Αρκεί με την ίδια λογική να λειτουργήσει και η Κυβέρνηση και η ΔΕΗ.