Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Υπέρ ενός συστήματος “φακελώματος” ο Αβραμόπουλος…

Απαραίτητο χαρακτήρισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τον καθορισμό ενός ευρωπαϊκού συστήματος PNR (Passenger Name Records) διότι, όπως είπε, θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια όλων των ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη.

Στις δηλώσεις του μετά την «πρεμιέρα» του στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων όπου συζητήθηκε η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ειδικότερα το θέμα της αντιμετώπισης των «ξένων ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας υπογράμμισε την ανάγκη ευρωπαϊκού συντονισμού και ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμέτωπιση των κινδύνων αυτών.

Ο Έλληνας επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, εντός του συστήματος πληροφοριών της ζώνης Σένγκεν, όσον αφορά τους ελέγχους εγγράφων, καθώς και στον έλεγχο επί των προσώπων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης εξέφρασε τη βούλησή του να συνεργαστεί με την επερχόμενη λετονική προεδρία της ΕΕ, για ένα ευρωπαϊκό σύστημα PNR.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις αυξανόμενες ροές μετανάστευσης και ασύλου που αντιμετωπίζει η ΕΕ, τόνισε ότι χρειάζεται μια κοινή προσέγγιση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως είπε ο ίδιος, ενημέρωσε τους υπουργούς Δικαιοσύνης της ΕΕ για την πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες στην προσπάθεια να βελτιωθεί η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ως παραδείγματα την επιχείρηση «Τρίτων» στην κεντρική Μεσόγειο που τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου, στη συνεργασία με τρίτες χώρες και στο πρόγραμμα περιφερειακής προστασίας.

Ωστόσο, τόνισε, οι μετανάστες που βρήκαν τραγικό θάνατο στις ακτές της Λαμπεντούζα, είναι μια σκληρή υπενθύμιση ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. «Καλούμαστε να δώσουμε αξιόπιστες απαντήσεις μέσα στο πνεύμα της όσο το δυνατό μεγαλύτερης αλληλεγγύης και υπευθυνότητας» ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος.

Σύμφωνα με το κ. Αβραμόπουλο, προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι η εφαρμογή των νέων κανόνων του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. «Η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου θα βοηθήσει να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις λίγες χώρες που αυτή τη στιγμή δέχονται τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ και στις χώρες που δεν αντιμετωπίζουν αυτήν την πρόκληση» ανέφερε, σημειώνοντας ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεισφέρουν έναν αξιόπιστο αριθμό θέσεων επανεγκατάστασης.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Επιτροπή εξετάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά τα περισσότερα κράτη-μέλη και έχει στόχο την πιο δίκαιη κατανομή βαρών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων