Να αμβλύνει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες ζητά από την κυβέρνηση της Γερμανία ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Χοακίμ Νάγκελ προειδοποιώντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια “σύνθετη” και “αδύναμη” προοπτική.
Ο πρόεδρος της Bundesbank δήλωσε στους Financial Times ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να τροποποιήσει του κανόνες χρέους, οι οποίοι απαγορεύουν η χώρα να δανείζεται πάνω από 0,35% του ΑΕΠ σε οποιοδήποτε οικονομικό έτος, για να αντιμετωπίσει τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Γερμανία.
Πρόκειται για μια διαφαινόμενη αλλαγή της γερμανικής οικονομικής στρατηγικής που σίγουρα θα επηρεάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Μία πολύ έξυπνη προσέγγιση σύμφωνα με τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτης θα ήταν να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών απειλών – όπως η ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Η τρέχουσα προοπτική ήταν, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ακόμη “πιο περίπλοκη” από ό,τι στις αρχές του 21ου αιώνα. Ενώ η ανεργία ήταν πολύ χειρότερη τότε, “δεν υπήρχε γεωπολιτικός κατακερματισμός και το παγκόσμιο εμπόριο αυξανόταν έντονα” επεσήμανε προσθέτοντας ότι το 2025 είναι πιθανό να είναι “άλλη μια χρονιά αδύναμης ανάπτυξης” για τη γερμανική οικονομία, με άνοδο ΑΕΠ περίπου 0,4%.
Μάλιστα, η ανάπτυξη δεν αποκλείεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω εάν ο Τραμπ εφαρμόσει δασμούς στην κλίμακα που είχε υποσχεθεί, όπως τόνισε ο κ. Νάγκελ και η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να παραμείνει στάσιμη με αποθέρμανση της αγοράς εργασίας. Ο Νάγκελ εξακολουθεί να είναι σίγουρος ότι η Γερμανία θα μπορούσε να ξεπεράσει οποιαδήποτε κρίση, επισημαίνοντας πως: “Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι όταν η Γερμανία αισθάνεται τον πόνο, η Γερμανία θα αλλάξει”.
“Μπορούμε να σκεφτούμε να κάνουμε διάκριση μεταξύ των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων για να έχουμε περισσότερα περιθώρια από την πλευρά των διαρθρωτικών επενδύσεων”, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως ο γερμανικός λόγος χρέους προς ΑΕΠ έχει βελτιωθεί σημαντικά και πλησιάζει το επίπεδο του 60% που ορίζει η ΕΕ με τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.
Το Βερολίνο “σε ορισμένες χρονικές περιόδους” θα μπορούσε να παρουσιάσει “ελαφρώς” υψηλότερα ελλείμματα χωρίς να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα, διεμήνυσε, αναγνωρίζοντας ότι το φρένο χρέους, που συμφωνήθηκε το 2009, ήταν “ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο” μετά την δραματική αύξηση του δημόσιου χρέους μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.