Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Υπέρ των μεγάλων ο νέος Επενδυτικός νόμος

Μία από τα ίδια φαίνεται να είναι ο νέος Επενδυτικός νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή. Το παιγνίδι των εντυπώσεων το χάνει από τον τίτλο του: «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις». Το «φιλικό» περιβάλλον προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία, εκτός κι αν παραπέμπει στην «Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων» που συγκροτείται από το εν λόγω νομοσχέδιο, όπου εκεί θα γίνεται η υπέρβαση όλων των νόμων για να γίνει η ριμάδα η στρατηγική επένδυση.

Το δεύτερο που προκαλεί θυμηδία είναι η περιβόητη Υπηρεσία μιας Στάσης για την αδειοδότηση. Το ακούμε δεκαπέντε χρόνια, άλλα τόσα λειτουργεί και τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά, όπως άλλωστε και οι επενδύσεις.

Το νομοσχέδιο δίνει βάρος στις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις, και εισάγει ορισμένες καινούργιες έννοιες όπως του θεσμού της «αυτοβεβαίωσης» των επενδυτών, με την κατάργηση περιττών εμποδίων και αντικινήτρων για μεγάλες επενδύσεις, με την διευκόλυνση των επενδυτών τρίτων κρατών ως προς την παραμονή τους στη χώρα μας και τη χορήγηση βίζας σε όσους προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας.

Σημαντική είναι η κατάργηση της υποχρέωσης κατάθεσης εγγυητικής επιστολής συμμετοχής και προωθείται η αύξηση της Διαχειριστικής Αμοιβής, η οποία θα καταβάλλεται σε δύο στάδια και σε συνάρτηση με την εξέλιξη της επένδυσης. Καθιερώνεται η «πολυάδεια» για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Σε ότι αφορά τα φορολογικά κίνητρα μοιάζει να πηγαίνουμε σε ένα μοντέλο αλά κάρτ. Γενικά, το πνεύμα του νόμου είναι αγγλοσαξωνικό, δηλαδή, η Διϋπουργική θα κάνει ότι θέλει. Όσο για τους μικρούς και μεσαίους επενδυτές, εγχώριους και μη, πολύ ολίγα…

Κάπως έτσι εισάγεται ο θεσμός των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), που διέπουν τις στρατηγικές επενδύσεις επί ιδιωτικών ακινήτων αναφορικά με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για το χωροταξικό προορισμό, την επενδυτική ταυτότητα ακινήτων, τη χωροθέτηση και την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας και για τα οποία προβλέπεται αναλογική εφαρμογή των ΕΣΧΑΔΑ, του ν. 3894/2010, περί δημοσίων ακινήτων. Χρήση των σχετικών πλαισίων μπορεί να γίνεται κατόπιν αιτήματος τού επενδυτή, λέει με νόημα το νομοσχέδιο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων