Απίστευτο πάρτι του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Εκατοντάδες είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των δύο αρχών καθώς εντοπίστηκαν να εμπλέκονται στη διακίνηση αδικαιολόγητων χρηματικών ποσών ή να έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις ή να χρωστάνε μεγάλα ποσά στην Εφορία.
Μάλιστα, οι υποθέσεις που ελέγχονται στο πεντάμηνο Ιανουαρίου Μαΐου είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ολόκληρο το 2023!
Οι δύο ελεγκτικές υπηρεσίες ξεσκονίζουν τις φορολογικές δηλώσεις, τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τα εμβάσματα εκατοντάδων εμπλεκόμενων προσώπων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2024, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις φορολογικές αρχές αιτήματα παροχής πληροφοριών για 716 άτομα.
Πρόκειται για συνολικά 320 υποθέσεις ύποπτες για ξέπλυμα χρήματος που εντοπίστηκαν στην ίδια περίοδο, αλλά σε κάθε μία εμπλέκονται περισσότερα του ενός άτομα και έτσι ο αριθμός των ελεγχόμενων προσώπων είναι υπερδιπλάσιος.
Αξιοσημείωτο είναι πως τον Μάρτιο εντοπίστηκαν 153 υποθέσεις με εμπλεκόμενα 389 άτομα και τον Απρίλιο εντοπίστηκαν 163 υποθέσεις ξεπλύματος με εμπλεκόμενα 318 άτομα.
Επίσης, κατά το επίμαχο πεντάμηνο του 2024, δόθηκε εντολή για τη διενέργεια ελέγχων σε 73 νέες υποθέσεις. Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκαν 11 έρευνες και καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 4,03 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν ήδη 252.169 ευρώ.
Για λόγους σύγκρισης αξίζει να αναφερθεί ότι το 2023 διατάχθηκε ο έλεγχος 22 υποθέσεων διακίνησης μαύρου χρήματος, στις οποίες εμπλέκονταν 295 άτομα, ενώ το 2023 διατάχθηκε ο έλεγχος 104 υποθέσεων διακίνησης μαύρου χρήματος, στις οποίες εμπλέκονταν 496 άτομα.
Για τα πρόσωπα αυτά, τα οποία βρίσκονται εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η Αρχή για το ξέπλυμα, ζητεί από την ΑΑΔΕ πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που δηλώνουν στην Εφορία, ώστε να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα.
Ακόμη, θα συσχετιστούν τα εισοδήματα που βρέθηκαν σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς εντός εκτός Ελλάδας, με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνουν στην Εφορία.
Τα συγκεκριμένα αιτήματα συνδρομής εστάλησαν από την “Μονάδα A'” της Αρχής, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών.
Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δύναται με βάση το συστατικό της νόμο, να διαβιβάζει και να ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές του άρθρου 6 του ν.3691/2008, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται χρήσιμες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαβιβάζει πληροφορίες στις Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε), για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους.
Κάθε Έγγραφο Παροχής Πληροφοριών/Υπόθεση της Αρχής, ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, εφόσον αυτά σχετίζονται με την ίδια υπόθεση.
Μηνύσεις σε φοροφυγάδες
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ απέστειλε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, 375 άτομα που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ή για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.
Ειδικότερα, στην Αρχή, παραπέμφθηκαν 164 άτομα για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ, καθώς και 211 άτομα με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ.
Ακόμη, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2024, υποβλήθηκαν 454 μηνυτήριες αναφορές από Δ.Ο.Υ, Ελεγκτικά Κέντρα (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ, ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π) και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
Πηγή sofokleousin.gr