Σύμφωνα με τη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης, η χρήση υπερήχων υψηλής συχνότητας στο σπέρμα μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά τους να κινούνται έως και 266%.
Το πανεπιστήμιο λέει ότι περίπου το 30% της υπογονιμότητας οφείλεται στη χαμηλή κινητικότητα του σπέρματος, πράγμα που σημαίνει ότι τα σπερματοζωάρια δεν είναι αρκετά δυνατοί «κολυμβητές» για να περάσουν στην αναπαραγωγική περιοχή της γυναίκας.
Ερευνητές μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Monash έδειξαν ότι 20 δευτερόλεπτα υπερήχων στα 800 mW και 40 MHz αύξησαν τα μέτρα κινητικότητας του σπέρματος έως και 266% και μείωσαν το ποσοστό ανενεργού σπέρματος από 36% σε μόλις 10%. Ο υποψήφιος διδάκτορας του Monash και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Αλί Βαφάι, δήλωσε πως «Ο υπέρηχος όχι μόνο αύξησε την ταχύτητα στην κίνηση του σπέρματος, αλλά προώθησε επίσης σχεδόν τα δύο τρίτα των σπερματοζωαρίων χαμηλότερης ποιότητας σε υψηλότερο βαθμό κινητικότητας.
»Τα σπερματοζωάρια με χαμηλή κινητικότητα εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην κινητικότητα μετά την έκθεση στον υπέρηχο και γνωρίζουμε από κλινικά δεδομένα ότι ακόμη και μια αύξηση 10% στην κινητικότητα του σπέρματος οδηγεί σε αύξηση 8% στο ποσοστό εγκυμοσύνης».
Ο διευθυντής του εργαστηρίου Monash Clayton AMB, Dr Reza Nosrati είπε πως «Η τεχνική των υπερήχων έχει τεράστιες δυνατότητες να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις».
«Κάνοντας το σπέρμα να έχει μεγαλύτερη κινητικότητα, μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερους γονείς να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις για συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση παρά πιο επεμβατικές και δαπανηρές επιλογές όπως η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος, η οποία περιλαμβάνει την έγχυση ενός μόνο σπέρματος σε κάθε ωάριο», είπε.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, θα μπορούσε να προαναγγέλλει μια νέα θεραπεία για την ασθενοζωοσπερμία, μια κατάσταση όπου τα σπερματοζωάρια έχουν μειωμένη ικανότητα κίνησης. Η ασθενοζωοσπερμία είναι μια κύρια αιτία μειωμένης γονιμότητας στους άνδρες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου ένας στους έξι ανθρώπους αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως αντιμετωπίζει στειρότητα κατά τη διάρκεια της ζωής του.
ΠΗΓΗ: medicalnewstoday