Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, 2022

Υπέρμετρη βία και όπλο αστυνομικού εναντίον άοπλων εφήβων στις ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθησαν με αστυνομικό στο Τέξας ο οποίος έβγαλε το όπλο και σημάδεψε άοπλους εφήβους. Για άλλη μία φορά αυτό που οδήγησε στο να τεθεί σε διαθεσιμότητα ήταν βίντεο στο Διαδίκτυο όπου καταγράφεται ένα περιστατικό χρήσης υπέρμετρης βίας από αστυνομικούς εναντίον μιας ομάδας νεαρών. Στο ίδιο βίντεο παρουσιάζεται και ο ίδιος ο αστυνομικός να σημαδεύει άοπλο έφηβο.

«Η πρώτη μας αντίδραση ήταν να θέσουμε τον αστυνομικό σε αργία προκειμένου να μπορέσουμε να ασκήσουμε πιέσεις για τη διενέργεια μιας πλήρους και διεξοδικής έρευνας», ανέφερε ο Γκρεγκ Κόνλει, αρχηγός της αστυνομίας του Μακίνεϊ 50 χιλιομέτρα βόρεια του Ντάλας στο Τέξας.

Το βίντεο έχει γίνει viral και έχει πυροδοτήσει για άλλη μία φορά διαμάχη σχετικά με την χρήση υπέρμετρης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις στις ΗΠΑ. Το γεγονός που αφήνω στην κρίση του αναγνώστη να σκεφθεί αν ήταν τυχαίο ή όχι, είναι ότι έφηβοι που διασκέδαζαν σε δημοτική πισίνα και είχαν προκαλέσει μία σειρά από τηλεφωνικές καταγγελίες για κάποιου είδους φασαρίες που δημιουργούσαν ήταν στην πλειονότητά τους αφροαμερικανοί.

«Το πρώτο τηλεφώνημα έκανε λόγο για ταραχές στις οποίες εμπλέκονταν πολλοί ανήλικοι σε αυτήν την περιοχή, στην οποία δε διέμεναν και δεν είχαν άδεια να βρίσκονται, ενώ αρνούνταν να φύγουν» αναφέρεται σε δελτίο τύπου της αστυνομίας του Μακίνεϊ. άλλες καταγγελίες έκαναν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ των νεαρών.

Πολλές μονάδες της αστυνομίας ανταποκρίθηκαν και «οι αστυνομικοί έθεσαν τελικά υπό έλεγχο την κατάσταση» επισημαίνεται στο δελτίο τύπου. Οι εικόνες ωστόσο που μεταφορτώθηκαν αργότερα στον ιστότοπο YouTube δείχνουν έναν αστυνομικό να φωνάζει σε ορισμένα παιδιά καλώντας τα να τον υπακούσουν και να πέσουν στο έδαφος, σαν να επρόκειτο για επικίνδυνους εγκληματίες. Αυτό που ωστόσο καλούμαι να παρατηρήσω στο βίντεο, είναι ότι όσοι τράβαγαν βίντεο από τα γεγονότα δεν εμποδίστηκαν με κανέναν τρόπο να το κάνουν, γεγονός που στην Ελλάδα έχει συμβεί κατά κόρον, με αστυνομικούς να αρπάζουν φωτογραφικές μηχανές και τηλέφωνα ή να απαιτούν να σταματήσει η λήψη. Αν τώρα σκεφθούμε ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν θα οδηγούσε στην τιμωρία του αστυνομικού αν το βίντεο αυτό δεν αποδείκνυε περίτρανα τι είχε συμβεί, τότε καταλαβαίνουμε ότι το έλλειμμα στην προστασία του πολίτη από την αυθαιρεσία των αρχών καταστολής του εγκλήματος, στην Ελλάδα είναι τεράστειο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων