Το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλει για την περαιτέρω διευκόλυνση των Ατόμων με Αναπηρία στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, τους παρέχει πλέον τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του προσβάσιμου ψηφοδελτίου επιστολικής ψήφου.
Το προσβάσιμο ψηφοδέλτιο επιστολικής ψήφου για Άτομα με Αναπηρία έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση epistoliki.ypes.gov.gr/myvote και πληροί όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές, δίνοντας τη δυνατότητα στους εκλογείς εκείνους, που δεν είναι σε θέση να συμπληρώσουν χειρόγραφα το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου, να το συμπληρώσουν ψηφιακά, να το εκτυπώσουν και να το τοποθετήσουν στον φάκελο ψηφοφορίας τους.
Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια της θεσμοθέτησης της επιστολικής ψήφου, η οποία διευκολύνει σημαντικά τα Άτομα με Αναπηρία καθώς και εκλογείς με κινητικά προβλήματα και προστίθεται σε μία σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει συνολικά το Υπουργείο Εσωτερικών για την ουσιαστική διευκόλυνση των εκλογέων με αναπηρία και την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης τους στις εκλογικές διαδικασίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η κείμενη εκλογική νομοθεσία, οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία.
Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου αποκλειστική πρόσβαση εκτός από τον εκλογέα, εφόσον είναι αναγκαίο, έχουν:
α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και
β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου.
Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.
Παράλληλα, με τον νόμο 5084/24 με τον οποίο θεσπίζεται η επιστολική ψήφος προβλέπεται:
– η μετάδοση μηνυμάτων κομμάτων και συνεντεύξεων πολιτικών αρχηγών υποχρεωτικά στη νοηματική ή/και με υπότιτλους,
– η δυνατότητα πρόσληψης δεύτερου γραμματέα από δικαστικούς αντιπροσώπους Ατόμων με Αναπηρία καθώς και
– η δημιουργία μητρώου καταστημάτων ψηφοφορίας και εκλογικών τμημάτων, πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά τις Ευρωεκλογές.