Η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη έλαβε ρηματική διακοίνωση σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται νότια της Κρήτης, τονίζουν πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Η ρηματική διακοίνωση θα απαντηθεί τις επόμενες μέρες “προσηκόντως” από το ΥΠΕΞ, αναφέρουν ακόμη οι ελληνικές διπλωματικές πηγές.
“Η Ελλάδα ακολουθεί πάντοτε και σε όλες τις ενέργειες της το διεθνές δίκαιο”, καταλήγουν.
Το λιβυκό διάβημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά έρευνες που πραγματοποίησε νορβηγικό ερευνητικό σκάφος στα Οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον Αμπντέλ Χαμιντ Ντμπεϊμπά επιμένει έτσι στην τακτική της αμφισβήτησης των Οικοπεδων τα οποία έχει καθορίσει η Ελλάδα. Ο καθορισμός βασίζεται στο δίκαιο που ορίζει ότι, σε περίπτωση απουσίας διμερούς συμφωνίας οριοθέτησης, εξωτερικό όριο της Ελληνικής ΑΟΖ θεωρείται η μέση γραμμή.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης είχε αντιδράσει το καλοκαίρι του 2019 με διαβήματα προς την Αθήνα και συνέχισε με την υπογραφή του Τουρκολυβικού Μνημονίου, το οποίο επιχειρούσε να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος καταρχήν της Τουρκίας και ανοίγοντας τον δρόμο στη Λιβύη να διεκδικήσει με βάση αυτό το αυθαίρετο και αντίθετο με το Δίκαιο της Θάλασσας κείμενο, μεγάλο τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ.
Η προσωρινή λιβυκή κυβέρνηση, η νομιμοποίηση της οποίας αμφισβητείται από πολλές πλευρές και στο εσωτερικό της χώρας παρά το ότι αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, είχε σπεύσει να υπογράψει ακόμη ένα Μνημόνιο με την Τουρκία το 2022 για κοινές έρευνες και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων στις “θαλάσσιες περιοχές” της Λιβύης, το οποίο, παρά την ακύρωση του από το Διοικητικό Εφετείο της Λιβύης, η Τρίπολη συνεχίζει να θεωρεί έγκυρο.