Για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Γαλλία, μέχρι να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση νέου πρωθυπουργού, κινείται ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μακρόν πιθανόν να αποδεχθεί την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο Αττάλ θα μπορούσε να παραμείνει επικεφαλής μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, με αποδυναμωμένες εξουσίες, μέχρι να διοριστεί ο διάδοχός του από τον Μακρόν.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση χειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις ή/και έκτακτες ανάγκες, αλλά δεν μπορεί να συγκαλεί συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, να φέρνει νέα νομοσχέδια ή να εγκρίνει δημοσιονομικά μέτρα.
Εάν προχωρούσε σε νομοθετική πρωτοβουλία, τα μέτρα θα μπορούσαν να ακυρωθούν από διοικητικό δικαστή, χωρίς αυτό να είναι δεδομένο, καθώς δεν υπάρχει σαφής ορισμός για τις ενέργειες αυτές.
Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να προΐσταται ο Αττάλ ή άλλος πρωθυπουργός, μέχρι να διοριστεί νέα κυβέρνηση.
Χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια
Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να ανατραπεί με ψήφο δυσπιστίας και δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια, αλλά δεν μπορεί φυσικά να διαρκέσει για πάντα.
Τον Σεπτέμβριο, το κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει τον προϋπολογισμό του 2025, ενώ υπάρχει και το γεγονός ότι το Παρίσι φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτόν τον μήνα.
Σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα, ο πρόεδρος είναι αυτός που ορίζει τον πρωθυπουργό. Αν και ο Μακρόν δεν έχει καμία υποχρέωση να επιλέξει ένα μέλος της μεγαλύτερης ομάδας του κοινοβουλίου – του συνασπισμού των κομμάτων της Αριστεράς «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», είναι πιθανό να επιλέξει κάποιον με ευρεία απήχηση, για το οποίο θα εκτιμά ότι δεν θα είναι ευάλωτος σε πρόταση δυσπιστίας και ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργήσει πλειοψηφίες κατά περίπτωση για να περάσει νομοθεσία.
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος νομικά απαγορεύεται να προκηρύξει νέες εκλογές για τουλάχιστον έναν χρόνο, έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί πριν από τη λήξη της θητείας του το 2027.
Δύσκολο να αναιρεθεί η πολιτική του Μακρόν
Καθώς κανένα κόμμα δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, θα είναι δύσκολο να αναιρεθεί η φιλοεπιχειρηματική πολιτική του Μακρόν, η οποία περιλαμβάνει έναν ενιαίο φόρο στα κεφαλαιακά κέρδη και σε μεγάλο βαθμό την κατάργηση του φόρου περιουσίας.
Ενώ η Αριστερά κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, εξακολουθεί να μην έχει αρκετές έδρες για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ανατροπή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν.
Υπάρχει ο κίνδυνος ότι όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί τον Σεπτέμβριο μπορεί να αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας για τον προϋπολογισμό. Αυτό θα μπορούσε να την αναγκάσει να λειτουργήσει ουσιαστικά με αυτόματο πιλότο για τους επόμενους μήνες, κάτι που πάντως ενδεχομένως είναι το λιγότερο κακό αποτέλεσμα για τους επενδυτές.
πηγές: Bloomberg, imerisia.gr