Διαδηλωτές, προσκείμενοι στο VMRO-DPMNE, του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν, χθες, στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, με αφορμή την εκλογή Αλβανού στην θέση του προέδρου της Βουλής και επιτέθηκαν σε βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και της κομματικής αλβανικής μειονότητας, τραυματίζοντας τέσσερις, μεταξύ των οποίων και τον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ.
Ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, απηύθυνε έκκληση για διάλογο, ενώ τα επεισόδια καταδίκασαν ΗΠΑ και ΕΕ.
Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, κάλεσε τον κόσμο, μέσω Facebook, να δείξει αυτοσυγκράτηση. «Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα» ανέφερε.
Καταδικάζουν τα επεισόδια ΗΠΑ, ΕΕ και Ελλάδα
Έκκληση για διάλογο απευθύνουν οι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια, στον απόηχο της εισβολής διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και της επίθεσή τους σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας. «Αυτή είναι η στιγμή για διάλογο, όχι για βία. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική. Η αστυνομία έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης», δήλωσε ο Σουηδός πρέσβης Ματ Στάφανσον εξ ονόματος των συναδέλφων του από τις πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ.
O αρμόδιος επίτροπος για την Διεύρυνση της ΕΕ Γιαχάνες Χαν, με ανάρτησή του στο Twitter, καταδίκασε με τον πλέον δυνατό τρόπο τις επιθέσεις σε βουλευτές στα Σκόπια.
Την λύπη και ανησυχία του για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ «διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση» εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η «κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης» που επί χρόνια ζητά η Αθήνα. Τονίζει πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συνδράμει στην αποκλιμάκωση της κρίσης, με βάση πάντοτε τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τον πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της γείτονος.