Ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο στην Αίγυπτο μετά και τις δηλώσεις του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων ότι η υφιστάμενη κρίση μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της χώρας. Η δήλωση αυτή ήρθε μετά την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε τρείς πόλεις κατά μήκος του Καναλιού του Σουέζ όπου έχει κηρυχτεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και όπου πάνω από πενήντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωής τους από την αρχή των ταραχών και της βίας. Το μήνυμα του στρατηγού είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι σηματοδοτεί το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων αναφορικά με τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος παραπαίει να σταθεροποιήσει μια προβληματική οικονομία και πρέπει να προετοιμάσει την Αίγυπτο για βουλευτικές εκλογές, οι οποίες υποτίθεται ότι θα σταθεροποιήσουν το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα.
Η απουσία σύμπνοιας στη μετά Μουμπάρακ εποχή, μια κατάσταση για την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι Ισλαμιστές και η κοσμική αντιπολίτευση, έχουν ευθύνης, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο να υπάρξει μια συμφωνία για να τεθεί τέρμα στη βία που έχει ξεσπάσει στους δρόμους.
Οι πιθανότητες για τον ισλαμιστή Πρόεδρο Μόρσι να στρέψει την προβληματική οικονομία σε θετική κατεύθυνση είναι μηδαμινές, αλλά με τη βοήθεια του Κατάρ και της Δύσης, ίσως καταφέρει να επιβιώσει και να διατηρηθεί στην εξουσία. Κάτι που ακούγεται οξύμωρο αφού θα πρέπει η Δύση να στηρίξει ένα αντι–Δυτικό, κατά του Ισραήλ, καθεστώς και την παραμονή του στην εξουσία.
Είναι βέβαιο ότι τα υπολείμματα του καθεστώτος Μουμπάρακ, κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει ομαλή μεταβολή από μια δικτατορία σε δημοκρατία.
Το θέμα είναι ότι η Αίγυπτος δεν είναι μια τυχαία χώρα για την ευρύτερη περιοχή και εμπλέκεται σε μια σειρά καυτά θέματα όπως η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, το Παλαιστινιακό, και η κρίση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μια αποσταθεροποίηση της είναι ικανή να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες.