Πρωτοβουλίες που αφορούν την περαιτέρω στήριξη των πολιτών από τον προϋπολογισμό -με έντονο χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης- ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Ο ίδιος ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες για τις τράπεζες, ενώ εν συνεχεία οι υφυπουργοί κκ. Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς εξειδίκευσαν τις πολιτικές για τη φορολογία, τη στήριξη των πολιτών και τη στήριξη από τις φυσικές καταστροφές.Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα στήριξης λαμβάνονται μακριά από δημαγωγικούς εντυπωσιασμούς και μένοντας πιστοί στους δημοσιονομικούς στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αλλά και επιπλέον στόχους την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τους υπόλοιπους οίκους, αλλά και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γίνει μια σειρά από σημαντικά βήματα που μας επιτρέπουν να προβαίνουμε σε νέα μέτρα στήριξης. Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Είναι δεύτερη η πατρίδα μας σε ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και έχει ρεκόρ εξαγωγών. Έχει ρεκόρ μείωσης του Δημόσιου χρέους παγκοσμίως, ενώ η ανεργία έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χατζηδάκης και εν συνεχεία εξειδίκευσε τα νέα μέτρα.
Οι πρωτοβουλίες κινούνται σε 4 άξονες:
1) Τραπεζικό σύστημα. Στόχος είναι ένα εύρωστο σύστημα που θα παρέχει στήριξη στα νοικοκυριά.
2) Φορολογία. 10 πρωτοβουλίες για τη φοροδιαφυγή. Επέκταση του POS. Θεσμοθέτηση υποχρέωσης αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα συναλλαγής και εντός του 2024 θα εφαρμοστούν τα ηλεκτρονικά βιβλία.
3) Στήριξη εισοδήματος των πολιτών. Αύξησης συντάξεις, καταβολή έκτακτου επιδόματος σε συνταξιούχους, επίδομα θέρμανσης και επιστροφή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. «Δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε», ξεκαθάρισε.
4) Πολιτικές στήριξης από τις φυσικές καταστροφές
Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, οι πρωτοβουλίες για τις τράπεζες θα κινηθούν σε 5 άξονες:
1) Επέκταση της παροχής δανείων κι από μη τραπεζικά ιδρύματα, όπως και στεγαστικά δάνεια. «Είναι κάτι που γίνεται διεθνώς και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
2) Η χρήση του προγράμματος Ηρακλής για εκκρεμότητες που είναι στο τραπέζι. Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας.
3) Θα θεσπιστούν κανόνες για τους servicers. «Έχουν υποχρέωση να λειτουργούν με διαφάνεια και να σέβονται την ανάγκη πληροφόρησης των δανειοληπτών. Θα θεσπιστούν και κυρώσεις για τους servicers», διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης.
4) Η κυβέρνηση αγκαλιάζει την υπηρεσία Iris για διατραπεζικές συναλλαγές έως 500 ευρώ που γίνονται χωρίς προμήθεια. Το στηρίζουμε το μέτρο και θέλουμε να το επεκτείνουμε, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
5) Απομείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα. Θα προχωρήσει, δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας.
Εν συνεχεία, ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε τα 10 μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:
1) Ολοκλήρωση της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.
2) Ηλεκτρονικά τιμολόγια – Υποχρεωτικά το 2024.
3) MyData – Υποχρεωτικό το 2024.
4) Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) και από τους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής.
5) Υποχρέωση αγοροπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
6) Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής (πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως μέχρι το τέλος του έτους).
7) Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
8) Θεσμοθέτηση της πληρωμής των προνομιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών εντός του 2024.
9) Αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.
10) Παρεμβάσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Ακολούθως, ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνος Πετραλιάς, ανακοίνωσε 13 νέα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.
1) Νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024.
2) Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
3) Αύξηση 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2023.
4) Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2023.
5) Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
6) Διατήρηση και διπλασιασμός του Market Pass έως το τέλος του έτους σε Θεσσαλία και Εβρο.
7) Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ για φυσικές καταστροφές.
8). Φόρος διαμονής. Τέλος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, συμπληρωματικά του φόρου διαμονής: 1 έως 6 ευρώ για τα ξενοδοχεία και 1,5 ευρώ στη βραχυχρόνια μίσθωση.