Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΥΠΟΙΚ: Προς συζήτηση χριστουγεννιάτικος μποναμάς στους συνταξιούχους

Στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ετοιμάζει ουσιαστικά μια εφάπαξ «13η σύνταξη» σε εκείνους τους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αναδρομικά.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», ανάλογα με την πορεία των εσόδων το επόμενο δίμηνο, κυβερνητική επιδίωξη είναι να σχεδιαστεί όσο το δυνατόν ομαλότερος ο δρόμος στο κομμάτι της οικονομίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, αναμένεται να ληφθούν γύρω στα μέσα Νοεμβρίου, αφού πρώτα φανεί η πορεία των δημοσιονομικών τον Οκτώβριο, ενώ, όπως διευκρινίζουν το ποσό θα είναι έκτακτο βοήθημα που θα δοθεί εφάπαξ έως τον Δεκέμβριο. Το ύψος του επιδόματος δεν θα κυμαίνεται στα επίπεδα της σύνταξης, αλλά θα είναι χαμηλότερο και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.

Επίσης, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να πληρωθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Έτσι, στο διάστημα από τις 14 έως 26 Οκτωβρίου σχεδιάζεται να καταβληθεί – εφάπαξ – στους παλαιούς συνταξιούχους το 1,4 δισ. ευρώ, με την οριστική ημερομηνία πληρωμής να οριστικοποιείται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με τροπολογία θα πληρωθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ (496 εκατ. για την ακρίβεια) στους συνταξιούχους του Δημοσίου και 892 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν αναδρομικά για το 11μηνο 2015-2016. Το μεσοσταθμικό ποσό για όλους τους συνταξιούχους κινείται στα 1.300 με 1.500 ευρώ και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να το λάβουν και οι κληρονόμοι των συνταξιούχων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων