Οξείες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου να αποσυνδέσει την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει από σήμερα και τη σφραγίδα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Η ελληνική Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο αποφάσισε τη συγκάλυψη μέσω της αρχειοθέτησης και όχι τη διαλεύκανση μέσω της δικαστικής έρευνας. Είναι μια απόφαση υποβάθμισης και ευτελισμού του κύρους ενός θεσμού που αποτελεί τον θεματοφύλακα της Δημοκρατίας», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανακοίνωση της Γεωργίας Αδελίνη.
«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι η αρχειοθέτηση επισπεύσθηκε την ώρα που η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία, ακόμη και για την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Την ώρα που αποκαλύπτεται πως ένας στους 3 από εκείνους που είχαν πέσει θύμα παρακολούθησης του Predator, παρακολουθούνταν κι από την ΕΥΠ. Τα ίδια άτομα. Κι αυτό θεωρείται «σύμπτωση»;
Και τα ερωτήματα δεν έχουν τέλος: Κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο πως αρχηγοί κομμάτων, το μισό υπουργικό συμβούλιο, δημοσιογράφοι, αρχηγοί του στρατού κ.λπ. αποτελούσαν εθνική απειλή, άρα ορθώς παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ; Γιατί και με ποιο τρόπο; Αφού άλλη εξήγηση δεν υπάρχει, ας μας πουν γιατί μια σειρά ονομάτων αποτελούσαν εθνική απειλή.
Η αρχειοθέτηση του σκανδάλου των υποκλοπών πλήττει και τη διεθνή εικόνα της χώρας, η οποία τελεί υπό ευρωπαϊκό δικαστικό και πολιτικό έλεγχο για αυτό το μείζον θέμα.
Τα πολιτικά κόμματα, οι πολίτες, οι ανεξάρτητοι δικαστικοί λειτουργοί, οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ οφείλουμε να δώσουμε μάχη για την προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών – σκάνδαλο Μητσοτάκη και Δημητριάδη – δεν θα μείνει στο αρχείο. Η δημοσιογραφική έρευνα θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, με μια άλλη δημοκρατική κυβέρνηση, θα αναγκάσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν. Η λογοδοσία για το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος, ούτε καν μιας παράταξης. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας, για αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή κορυφαίοι πολιτικοί και νομικοί όλων των παρατάξεων το έθεσαν στο δημόσιο διάλογο απαιτώντας τη διαλεύκανση του. Είναι πλέον φανερό ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Εμείς να ζητήσουμε συγγνώμη;
«O υπουργός Υγείας μας σύστησε να ζητήσουμε συγνώμη από τον κ. Δημητριάδη, ήρθε να μας επιπλήξει να μην τολμήσουμε να μιλήσουμε για το σκάνδαλο των υποκλοπών ξανά. Δεν μας είπε και ποια θα είναι η ποινή», είπε η Ευαγγελία Λιακούλη και προσέθεσε: «Ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές οφείλουμε να βάλουμε ορισμένα πράγματα σε τάξη. Η απόφαση του Αρείου Πάγου λέει ότι για τις υποκλοπές που έγιναν από την ΕΥΠ και οι υποκλοπές που έγιναν από το predator, δεν βρέθηκαν, κατά τον Άρειο Πάγο, κοινά αποδεικτικά στοιχεία να συνδέσουν τα δύο παρότι έγιναν το ίδιο χρονικό διάστημα. Στην κρίση αυτό των νομικών, των πολιτών και όλων. Αυτό βεβαίως δεν αίρει αυτό που λέει ο ίδιος ο Άρειος Πάγος ότι δηλαδή υποκλοπές έγιναν και από το predator, και γι αυτό παραπέμπει τις εταιρείες των παράνομων λογισμικών. Εμείς να ζητήσουμε συγνώμη από τον κ. Δημητριάδη; Πρώτα θα πρέπει να ζητήσετε τη συγνώμη του κ. πρωθυπουργού. Ο κ. πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη για τις υποκλοπές, αναγνώρισε τρεις φορές μέχρι τώρα, στον δημόσιο λόγο και στις συνεντεύξεις του, το “λάθος” των υποκλοπών, λέγοντας μάλιστα ότι ήταν νόμιμες αλλά ήταν λάθος, λέγοντας για τον κ. Ανδρουλάκη ότι του οφείλει συγνώμη, λέγοντας στον κ. Ανδρουλάκη πως “αν το γνώριζα αυτό, δεν θα το είχα επιτρέψει”. Ο κ. Μητσοτάκης τα λέει αυτά».
Η Ευαγγελία Λιακούλη ανέφερε πως ο Άρειος Πάγος λέει ότι σωστά η ΕΥΠ έκανε τις παρακολουθήσεις, άνευ αιτιολογίας, γιατί αυτό επέτρεπε ο νόμος και ότι δεν βρήκε αποδεικτικό υλικό να συνδέσει τα δύο, τα οποία όμως έγιναν. «Μην κοκορεύεστε και μην δείχνετε με το δάχτυλο. Αιδώς σε αυτό το επίπεδο», είπε η κυρία Λιακούλη.