Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων 57 εκ. πελατών απέκρυψε η Uber

H γνωστή εταιρεία ride hailing, Uber, απέκρυψε παραβίαση δεδομένων- χακάρισμα το οποίο επηρέαζε 57 εκατομμύρια πελάτες και οδηγούς, επιβεβαίωσε η εταιρεία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το συμβάν, που έλαβε χώρα το 2016, είχε αποκρυφθεί από την εταιρεία, η οποία πλήρωσε 100.000 δολάρια στους χάκερ που ευθύνονταν για αυτό για να διαγράψουν τα δεδομένα.

Η Uber έδιωξε από τη θέση του τον chief security officer της και έναν από τους αναπληρωτές του για τον ρόλο που έπαιξαν στη συγκάλυψη, μέρος της οποίας ήταν η καταβολή των 100.000 δολαρίων. Μεταξύ των δεδομένων που υπέκλεψαν οι χάκερ ήταν ονόματα, διευθύνσεις email και αριθμοί τηλεφώνου 50 εκατομμυρίων χρηστών/ επιβατών, ανέφερε στο Bloomberg η εταιρεία την Τρίτη. Επίσης αποκτήθηκε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα περίπου 7 εκατ. οδηγών. Ωστόσο η εταιρεία διαβεβαίωσε πως δεν διέρρευσαν αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, πιστωτικών καρτών, λεπτομέρειες για διαδρομές κ.α.

Όταν έλαβε χώρα το περιστατικό, η εταιρεία διαπραγματευόταν με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές ξεχωριστές υποθέσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Η Uber τώρα λέει πως είχε υποχρέωση να αναφέρει το συμβάν στις αρχές και στους οδηγούς των οποίων υπεκλάπησαν στοιχεία (αριθμοί αδειών), ωστόσο επέλεξε να καταβάλει τα λύτρα- τονίζοντας πως θεωρεί ότι οι πληροφορίες αυτές δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ (αν και δεν αποκάλυψε τις ταυτότητες των δραστών).

«Τίποτα από αυτά δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί, και δεν θα παρουσιάσω δικαιολογίες» είπε ο διευθύνων σύμβουλος, Νταρά Χοσροβσάχι, που ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο. «Αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε».

Το περιστατικό διερευνούν πλέον και οι αρχές της Νέας Υόρκης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων