Κλειστό το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο της Αθήνας βρήκαν οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τις ημέρες των εορτών ίσως το σημαντικότερο Μουσείο της Αθήνας. Ο λόγος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, είναι η έλλειψη προσωπικού, η οποία είναι τόσο μεγάλη που καθιστά την λειτουργία του Μουσείου πολλές φορές αδύνατη.
Πώς εξηγείται η έλλειψη προσωπικού; Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει χρήματα για έξτρα προσωπικό και οι υπάλληλοι που επαρκούν οριακά για την καθημερινή κάλυψη των αναγκών του Μουδείου πρέπει να λαμβάνουν άδεια.
Το πωλητήριο του Μουσείου, κλειστό κατά την διάρκεια όλων των γιορτών, διότι όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινής, δεν πληρώνει υπερωρίες. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, οι βάρδιες των ανθρώπων που δουλεύουν είναι δωδεκάωρες και λόγω έλλειψης προσωπικού και άδειες κάποιων φυλάκων η προσπάθεια των υπευθύνων ήταν να μείνει ανοιχτό το Μουσείο. «Αν δεν υπάρχει κάποιος να επιβλέπει δεν μπορεί να είναι ανοιχτή η αίθουσα» μας τόνισαν απο το υπουργείο.
Είναι απορίας άξιο βέβαια γιατί να δίνει κανείς άδειες σε υπαλλήλους σε περιόδους γιορτών ενώ η Αθήνα ήταν σε τουριστική έξαρση για πρώτη φορά αυτά τα Χριστούγεννα με πληρότητα που αγγίζει το 100%.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι την ίδια ώρα το Υπουργείο Πολιτισμού έχει δεκάδες υπαλλήλους που υποαπασχολούνται, ενώ το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδόν δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω της έλλειψης υπαλλήλων.
Έπειτα από επικοινωνία μας με το υπουργείο, δεν ήταν ξεκάθαρο τι μισθούς παίρνουν οι υπάλληλοι αυτοί. Ένα από τα σημαντικότερα – ίσως το πιο σημαντικό- Μουσείο της Ελλάδας υπολειτουργεί για όποιους λόγους και δεν βρίσκεται άμεσα κάποια λύση για να διευκολύνονται πρώτα οι επισκέπτες και μετά οι υπάλληλοι.
Ίσως ήρθε η ώρα το υπουργείο να εξετάσει σοβαρά αυτό που κάνουν εδώ και δεκαετίες τα μεγαλύτερα Μουσεία σε όλο τον κόσμο. Να στραφεί στον εθελοντισμό για να καλύψει τα κενά του. Με φοιτητές και συνταξιούχους που θέλουν να προσφέρουν με αντάλλαγμα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία και την αίσθηση ανταμοιβής ότι προσφέρουν ενισχύοντας τον πολιτισμό, την βαριά βιομηχανία της χώρας δηλαδή.