Την ώρα που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ύστερα από την παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, θέτει το θέμα των τεράστιων ευθυνών του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου και της Ανακρίτριας που χειρίζεται τη σχετική υπόθεση, κατατέθηκε στη βουλή τροπολογία που χαρακτηρίζεται ύποπτη.
Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΔΣΑ με την τροπολογία αυτή η ΕΛΣΤΑΤ – δηλαδή ο κ. Α. Γεωργίου – καθίσταται αποκλειστικώς αρμόδια για την έκδοση κανονιστικής πράξης, με την οποία καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες παρέχονται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε κάθε δημόσια αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαιοσύνης.
Ο κ. Αδαμόπουλος σημειώνει πως η ρύθμιση αυτή είναι διπλά απαράδεκτη και, δυστυχώς, ύποπτη και εξηγεί:
«Πρώτον, από θεσμική άποψη παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος, παρέχοντας εξουσιοδότηση στον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Και τούτο διότι, κατά το Σύνταγμα, τέτοιας μεγάλης θεσμικής σημασίας ρύθμιση μόνο με προεδρικό διάταγμα μπορεί να επέλθει, υπό την εγγυητική παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Δεύτερον, από πολιτική άποψη ο ελεγχόμενος κ. Α. Γεωργίου καθίσταται αρμόδιος να καθορίζει ποιά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα δοθούν, ακόμη στη Δικαιοσύνη. Δηλαδή ακόμη και τα στοιχεία που αφορούν την ποινική δίωξη, η οποία έχει ασκηθεί εναντίον του».
Και ο Πρόεδρος του ΔΣΑ καταλήγει:
«Είμαστε βέβαιοι ότι έστω και αν η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών – πράγμα που δεν θέλουμε να πιστεύουμε – εμμείνουν σ’ αυτή τη θεσμικώς και πολιτικώς απαράδεκτη ρύθμιση, οι Έλληνες Βουλευτές θ’ αντισταθούν, υπερασπιζόμενοι το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον, όπως επιβάλλει το καθήκον τους.».
H υπόθεση των καταγγελιών περί αλλοίωσης του ελλείμματος το 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ και η ανάγκη της διερεύνησης των ποινικών ευθυνών για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα δεν μπορεί να υπακούει σε συμψηφισμούς, ούτε και να τίθεται υπό πολιτικές ομπρέλες προστασίας. Ας το έχουν αυτό υπόψη όσοι το επιχειρούν.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις επίμαχες καταγγελίες σκοπίμως κι εν μέσω πιέσεων της ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η ΕΛΣΤΑΤ με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4% με στόχο να επιβληθούν στη χώρα τα μέτρα του Μνημονίου.