Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Ύποπτο υποβρύχιο αναζητεί ο Σουηδικός Στρατός

Γράφει ο Σπύρος Μποϊκός,

Την Κυριακή το πρωί ο Σουηδικός Στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει επιχείρηση εντοπισμού ενός ξένου υποβρυχίου με πλοία, αεροσκάφη και δυνάμεις πεζικού, στα ανοιχτά της Στοκχόλμης. Η ανακοίνωση δεν ανέφερε την εθνικότητα του υποβρυχίου, όμως εφημερίδες της Σουηδίας γράφουν ότι μάλλον πρόκειται για ρωσικό υποβρύχιο, το οποίο αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα στην διάρκεια μυστικής αποστολής. Αυτή η εκδοχή ενισχύεται και από δημοσίευμα της σουηδικής εφημερίδας Svenska Dagbladet σχετικά με μήνυμα που υπέκλεψε ο Στρατός, το οποίο φαίνεται να έχει σταλεί προς το αρχηγείο του Ρωσικού Στόλου στο Καλίνινγκραντ από σκάφος στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας.

Η ρωσική πλευρά αρνείται ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα σε κάποιο από τα υποβρύχια της στη Σουηδία, όμως τα προηγούμενα μεταξύ των δυο χωρών δεν συνηγορούν υπέρ της. Σύμφωνα με τη σουηδική πλευρά η ρωσική δραστηριότητα πάνω από τη Βαλτική είναι ενισχυμένη τελευταία, ενώ τον προηγούμενο μήνα η Σουηδία είχε καταγγείλει την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της από δυο ρωσικά μαχητικά-βομβαρδιστικά αεροπλάνα, ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως εναέρια επιδρομή από τον σουηδό υπουργό Εξωτερικών.

Δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα η Ρωσία, μετά και τις κυρώσεις της ΕΕ για το ζήτημα της Ουκρανίας, κρατά μια επιθετική στάση, δεν φαίνεται καθόλου απίθανο το υποβρύχιο να ανήκει όντως στο Ρωσικό Στόλο. Στις αρχές του Σεπτέμβρη ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να είπε στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι αν ήθελε η Ρωσία θα μπορούσε να καταλάβει το Κίεβο σε δεκαπέντε μέρες, μια εμπρηστική δήλωση την οποία δημοσίευσε η La Repubblica και επιβεβαίωσε το Der Spiegel. Πριν δυο μέρες ο ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε στον αμερικανό ομόλογο του πως “η διχόνοια μεταξύ των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων μπορεί να έχει επιπτώσεις στη στρατηγική σταθερότητα του κόσμου”, μπορεί δηλαδή να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο, ξυπνώντας ψυχροπολεμικές μνήμες περί του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Η στάση της Ρωσίας μπορεί να ερμηνευτεί ως απάντηση στην όξυνση του ανταγωνισμού της με τον άξονα ΗΠΑ – ΕΕ, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την οικονομία της. Στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης τέτοιοι ανταγωνισμοί μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων μπορεί να γίνουν πολύ έντονοι, καθώς η πάλη για τα πεδία οικονομικής επιρροής και τις ξένες αγορές γίνεται λυσσαλέα. Καθώς όμως οι δυο μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία, φαίνονται να ακονίζουν τα ξίφη τους, θα πρέπει να ευχηθούμε ο ανταγωνισμός αυτός να μη φτάσει στην ακραία του μορφή, επαληθεύοντας την απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Μπάρακ Ομπάμα, ιδιαίτερα σε μια εποχή που φαίνεται ότι η Ευρώπη δεν μπορεί εύκολα να αποφύγει τις πολεμικές συγκρούσεις στην περιφέρεια της, όπως γινόταν από το 1945 μέχρι σήμερα. Ήδη ο πόλεμος έχει κάνει την εμφάνιση του σε δυο χώρες στα ανατολικά της Ευρώπης (Ουκρανία και Τουρκία) χωρίς εμφανή σημάδια εκτόνωσης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων