Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος βρέθηκε εκτεθειμένος, με βάση το γνωστό κανόνα «νόμιμο αλλά όχι ηθικό». Αλλά επειδή, τουλάχιστον στην Ελλάδα, οι μείζονες ως προς το πολιτικό τους αποτέλεσμα αποκαλύψεις από συστημικά μίντια ποτέ δεν γίνονται τυχαία, πρέπει να αναρωτηθούμε αν οι αποκαλύψεις με στόχο τον κ. Κατρούγκαλο σηματοδοτούν κάτι σημαντικότερο, πέρα από το άτομό του. Πάντως, όπως αποδεικνύει η συνέχεια που δίδεται στο θέμα με τη νέα αποκάλυψη ότι το γραφείο του κ. Κατρούγκαλου κατέθεσε είκοσι δύο ιδιωτικά συμφωνητικά (εργολαβικά) με δικηγορική αμοιβή 12% για υποθέσεις κατά του Δημοσίου στις 30 Ιανουαρίου 2015, τρεις μέρες μετά την ορκωμοσία του ως υπουργού, η «ένταση» παραμένει – ασφαλές δείγμα ότι οι πραγματικές αιτίες της έντασης δεν έχουν εκτονωθεί…
Ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος, στη γνωστή ανακοίνωσή του μιλάει ευθέως για ένα τέτοιο σενάριο:
«Ο στόχος δεν είμαι εγώ. Η εκστρατεία αυτή σκοπό έχει να πλήξει την κυβέρνηση σε εκείνο το σημείο που αποτελεί το βασικό της πλεονέκτημα: την ηθική υπεροχή έναντι των κυβερνήσεων του παλαιοκομματισμού και της διαπλοκής. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η στιγμή που επιλέχθηκε για να εκδηλωθεί: την παραμονή της πιο σημαντικής ίσως στιγμής των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και όταν η πολυτιμότερη αποσκευή του Πρωθυπουργού είναι η δέσμευση του για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η Bild αναπαρήγαγε αμέσως το συκοφαντικό δημοσίευμα του Βήματος με τίτλο ‘‘Σκάνδαλο διαφθοράς του υπουργού κατά της διαφθοράς’’!» (υπογραμμίσεις δικές μου)
Στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν σε πολλά, αλλά στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος η «υπόθεση Κατρούγκαλου» έχει «διαβαστεί» από όλους με τον ίδιο τρόπο: σαν προδρομικό «επεισόδιο» της μάχης με τα κυκλώματα διαπλοκής και διαφθοράς. Σαν προληπτική αντίδραση ενόψει του ανοίγματος από την κυβέρνηση της «καυτής» ατζέντας, που αφορά άμεσα ή έμμεσα επιφανή μέλη της «αφρόκρεμας» της μιντιακής, πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ της χώρας. Δεν έχει σημασία, λένε, από πού άντλησε την πληροφορία ο δημοσιογράφος του «Βήματος», αλλά η επιλογή της εφημερίδας να «σηκώσει» ένα τέτοιο θέμα τις παραμονές της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία. Έτσι, η κάλυψη της κυβέρνησης και του Μαξίμου στον κ. Κατρούγκαλο ήταν πλήρης. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο όμως ότι δεν ίσχυσε το ίδιο με την Προεδρία της Δημοκρατίας, που ευσχήμως «άδειασε» τον κ. Κατρούγκαλο…
Γιατί όμως τώρα και γιατί έτσι απρόκλητα; Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, παρότι κρατάει με σποραδικές δηλώσεις ζεστή την απειλή για μέτρα κατά της διαφθοράς, έχει αποφύγει να ανοίξει στην πράξη το σχετικό κεφάλαιο της κυβερνητικής πολιτικής. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες μας, στο νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ εντάχτηκε αλλά την ύστατη στιγμή απαλείφθηκε ρύθμιση για τη διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές δημόσιες συχνότητες των οποίων κάνουν χρήση τα κανάλια μέχρι σήμερα… δωρεάν.
Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί η μάχη κατά της διαφθοράς, που σχετίζεται ευθέως και με «υπαρξιακό» τρόπο με το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, καθυστερεί; Θα έρθει η ώρα της και πότε;
Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά θεωρούν ότι η μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είναι το «βαρύ» τους «χαρτί». Καθώς στα ζητήματα του δημοσιονομικού πλαισίου θα αναγκαστεί να κάνει επώδυνους συμβιβασμούς, προσδοκά δύο κατηγοριών κέρδη από τη μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής: Πρώτο, δημοσιονομικό κέρδος (έσοδα για το Δημόσιο) που θα λειτουργήσει σε «θετικό ισοδύναμο», δεύτερο, πολιτικό κέρδος (ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος). Ο λόγος που δεν έχει ανοίξει το θέμα είναι ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το σενάριο όσον αφορά τις σχέσεις με τους δανειστές. Με ανοιχτό ακόμη αυτό το μέτωπο, η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει ένα εσωτερικό μέτωπο που σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει κραδασμούς και θα προκαλέσει «μέτρα αντεκδίκησης» από την πλευρά των θιγομένων συμφερόντων.
Γιατί λοιπόν τώρα οι αποκαλύψεις για τον κ. Κατρούγκαλο; Διότι ύστερα από τη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής και ενώ προδιαγραφόταν αχνά η επιτυχία της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ, το σενάριο της εξομάλυνσης της σχέσης με τους δανειστές παίρνει το προβάδισμα, οπότε έρχεται και η ώρα της μάχης ενάντια στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή…
Καθώς λοιπόν πλησιάζει αυτή η ώρα, εκδηλώθηκε η προληπτική επίθεση των Ελλήνων ολιγαρχών στο πρόσωπο του κ. Κατρούγκαλου. Όχι τυχαία: ο κ. Κατρούγκαλος είναι ο «υπουργός κατά της διαφθοράς» και άρα είναι σημαντικό να πληγεί το ηθικό κύρος αυτού ειδικά του υπουργού.
Όμως, ταυτόχρονα, τα στοιχεία ενάντια στον κ. Κατρούγκαλο δεν είναι χαλκευμένα αλλά πραγματικά. Και το μήνυμα πίσω από τις επιθέσεις εναντίον του έχει παραλήπτη το Μαξίμου. Και, με δικά μας λόγια, λέει περίπου το εξής: με τα ανοίγματα που έκανε το κυβερνητικό κόμμα στα ψηφοδέλτιά του αλλά πολύ περισσότερο σε στελέχη που τοποθέτησε σε κυβερνητικές θέσεις ή σε νευραλγικές θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μήπως υπάρχουν και άλλοι «Κατρούγκαλοι», δηλαδή στελέχη «εκτεθειμένα» με οποιονδήποτε τρόπο;
Έχοντας πάρει το μήνυμα, στο Μαξίμου «ξεσκονίζουν» ήδη τα βιογραφικά των στελεχών αυτής της κατηγορίας…
Υ.Γ. Ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος (ΠΑΣΟΚογενής του ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρος και ο ίδιος, του οποίου το δικηγορικό γραφείο έχει επίσης ασχοληθεί με υποθέσεις ανάλογες με αυτές που εξέθεσαν τον κ. Κατρούγκαλο), ο οποίος έσπευσε να ελέγξει κι αυτός το ηθικά ανεπίληπτο του υπουργού (της τάσης των ΠΑΣΟΚογενών και αυτός), μήπως θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός;