Με επαναξιολόγηση των διμερών σχέσεων Αθήνας – Αγκύρας απειλεί η τουρκική κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν στην γείτονα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί. Η Άγκυρα αποδίδει πολιτικά κίνητρα στην απόφαση και ουσιαστικώς κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ότι συχνά πυκνά μέχρι σήμερα με αποφάσεις τους “καλύπτουν” μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, παρεμποδίζοντας την έκδοσή τους ώστε να λογοδοτήσουν ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης.
Το αίτημά μας (τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας) για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που έλαβαν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 με στόχο την ζωή του Προέδρου της Τουρκίας, απορρίφθηκε από το ελληνικό δικαστικό σώμα. “Διαμαρτυρόμαστε γι αυτή την απόφαση, αφού αποτρέπει τα άτομα αυτά που μετείχαν ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος, όπου 248 άτομα (μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες) έχασαν την ζωή τους και άλλοι 2193 τραυματίστηκαν, να εμφανιστούν ενώπιον των ανεξάρτητων τουρκικών δικαστικών αρχών”.
Μέχρι τώρα, υποστηρίζει η Άγκυρα, “οι ελληνικές αρχές, συχνά πυκνά παρεμπόδιζαν τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, ειδικά το DHKP / C και το PKK να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, και με αυτή την απόφαση η Ελλάδα, για μια ακόμα φορά, αποφεύγει την εκπλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων για την τρομοκρατία και το έγκλημα”.
Αυτή η στάση του ελληνικού δικαστικού συστήματος (συνεχίζει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας), “οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματιών και στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων, σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και κανόνων. Ως μια χώρα μάλιστα η Ελλάδα που έχει βιώσει πραξικοπήματα στο παρελθόν, με την απόφαση αυτή έχει, δυστυχώς, βάλει τον εαυτό της στη θέση μιας χώρας που προστατεύει παρανόμους”. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση, “θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την δίωξη των εγκληματιών, χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα εργαλεία κατά της απόφασης αυτής του ελληνικού δικαστικού συστήματος”.
Και η ανακοίνωση καταλήγει πως “οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας και άλλες κοινές συνεργασίες στις διμερείς / πολυμερείς υποθέσεις αυτής της απόφασης, η οποία θεωρούμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κίνητρα, θα πρέπει να αξιολογηθεί διεξοδικά”.
Σημειώνεται ότι η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας ήταν η έκδοση εντάλματος σύλληψης ερήμην για τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς.
“Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς”, σχολίασε μεταξύ άλλων ο συνήγορος των “οκτώ”, Χρίστος Μυλωνόπουλος. Αντιθέτως, για “απόφαση – σκάνδαλο” έκανε λόγο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα SABAH, ενώ η απόφαση συμβατού Αρείου Πάγου είναι πρώτο θέμα σε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.