Μετά από συνεδρίαση 21 ωρών με εντάσεις και αλληλοκατηγορίες η Βουλή υπερψήφισε, τα ξημερώματα της Πέμπτης, τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής με προανακριτικές αρμοδιότητες και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα (δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς) που αναφέρονται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis.
Με τη Νέα Δημοκρατία να απέχει τελικά της ψηφοφορίας και τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να ψηφίζουν με δικό τους ψηφοδέλτιο «Ναι», άρα να είναι άκυρη η ψήφος τους, στις 5.40 τα ξημερώματα το προεδρείο ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη.
Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.
- Στην κάλπη για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ψήφισαν 218 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν 27 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 3 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.
- Στην κάλπη για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ψήφισαν 218 βουλευτές και 28 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 170 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 8 βουλευτές, παρών ψήφισαν 12 βουλευτές.
- Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν 218 βουλευτές, ενώ 28 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 2 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.
- Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 217 βουλευτές και 26 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 185 βουλευτές και 6 βουλευτές ψήφισαν παρών.
- Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ψήφισαν 218 βουλευτές και 26 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 188 βουλευτές και παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.
- Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ψήφισαν 217 βουλευτές, 27 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.
- Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ψήφισαν 218 βουλευτές και 28 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο βουλευτές, παρών ψήφισαν 8 βουλευτές.
- Στην κάλπη για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, ψήφισαν 218 βουλευτές και 26 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 159 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 17 βουλευτές και παρών ψήφισαν 16 βουλευτές.
- Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ψήφισαν 218 βουλευτές, ενώ 26 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.
- Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, ψήφισαν 217 βουλευτές, και 25 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά ένας και παρών ψήφισαν 11 βουλευτές.
Η Προανακριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από την Ν.Δ. και έναν από κάθε ένα από τα υπόλοιπα κόμματα) και θα έχει χρονική διάρκεια ενός μηνός, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν διάρκεια τριών μηνών.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα χάσετε τις εκλογές σε μία κάλπη
Από την πολύωρη και κουραστική συζήτηση ξεχώρισε η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πρώτος έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος τόνισε, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ότι «σε μία Δημοκρατία δεν μπορείτε “να τελειώσετε” τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το προσπαθείτε». «Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά κ. Τσίπρα. Με τον μόνο τρόπο που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στις Δημοκρατίες. Με εκλογές. Με μία κάλπη και όχι με δέκα, όπως κάνετε σήμερα», πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τη Δημοκρατία. «Παρεμβαίνετε στο έργο της Δικαιοσύνης. Μετατρέπετε την δημόσια τηλεόραση σε εργαλείο απροκάλυπτης κυβερνητικής προπαγάνδας. Καλλιεργείτε τη συνωμοσιολογία και τη χυδαιότητα στον πολιτικό διάλογο», συνέχισε.
Συμπλήρωσε, δε, ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι μία κανονική χώρα σήμερα, γιατί δεν έχει μία κανονική κυβέρνηση», τονίζοντας πως αν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει την αναπτυξιακή τροχιά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών «δεν θα ήμασταν σήμερα μια ασθενής χώρα».
Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε «γιατί εξαιρείτε τον κ. Κουρουμπλή από τη διερεύνηση της υπόθεσης;». «Πώς γίνεται ένας νυν υπουργός να υπογράψει ο ίδιος, για τον εαυτό του, ότι παραγράφηκε το δικό του ενδεχόμενο αδίκημα απιστίας περί την υπηρεσία, και ταυτόχρονα να κατηγορεί άλλους που ήταν υπουργοί πριν 10 χρόνια;», σημείωσε, τονίζοντας πως στελέχη της Ν.Δ. ζήτησαν να εξαιρεθούν από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Επανέλαβε, δε, ότι «η δική μας θέση είναι καθαρή. Φως στο σκοτάδι. Να μάθουμε την αλήθεια, να ξηλώσουμε το κύκλωμα, να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται, όποιοι και αν είναι». «Στήστε μια κάλπη με ένα ερώτημα. Ναι ή όχι στη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής. Σε αυτό το ερώτημα ψηφίζουμε ναι», πρόσθεσε.
Αλέξης Τσίπρας: Δεν τα φάγαμε μαζί
Αμέσως μετά τον πρόεδρο της Ν.Δ., τα μεσάνυχτα, στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι «ποτέ άλλοτε σκάνδαλα με πολιτικές προεκτάσεις δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης». «Υπάρχει σκάνδαλο Novartis, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αφού λοιπόν υπάρχει ένα ερώτημα έχω. Πώς έγινε αυτό το σκάνδαλο. Φύτρωσε; Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν γι’ αυτό το σκάνδαλο;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
«Όσοι κυβερνούσατε όλα αυτά τα χρόνια, δεν παίρνατε τίποτα χαμπάρι για αυτό το σκάνδαλο; Δεν μιλάμε εδώ για μικροποσά. Μιλάμε για ποσά που επηρέασαν ευθέως τη δημοσιονομική πορεία της χώρας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε επίσης ότι «δεν πρόκειται να μιλήσω από αυτό εδώ το βήμα ως εισαγγελέας» και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει πολιτικά και όχι νομικά. «Και ερωτώ για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, πολιτική ευθύνη υπάρχει;», συμπλήρωσε.
«Αντί με θάρρος να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη που σας αναλογεί έχετε εξαπολύσει μία επίθεση κατατρομοκράτησης», τόνισε, ενώ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επεσήμανε ότι «είπε πάνω από 20 φορές θα λογοδοτήσετε. Θα έφτιαξε πάνω από δέκα ειδικά δικαστήρια για εμένα. Ούτε ο Ρωχάμης δεν είχε τόσες κατηγορίες».
Είπε επίσης ότι «αποδεικνύεται πως δεν τα φάγαμε μαζί», σημειώνοντας ότι «τα έφαγε μια οικονομική, κοινωνική – πολιτική ελίτ που έστησε επί δεκαετίες τα δίκτυα της εξουσίας της και παραθεσμικούς μηχανισμούς επιρροής και εκβιασμών. Τα ονοματεπώνυμα της, θα τα βρείτε στις χρυσές λίστες των φορολογικών παραδείσων».
Αντώνης Σαμαράς: Καταγγέλλω τη σκευωρία
«Δεν ήρθα για να απαντήσω στις άθλιες συκοφαντίες. Δεν ήρθα για να απολογηθώ. Ήρθα για να καταγγείλω τους κινδύνους, τη σκευωρία», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για σαθρές κατηγορίες, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, επεσήμανε ότι «μας κατηγορούν με στημένους ψευδομάρτυρες και πρέπει εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες».
«Είναι η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους», υπογράμμισε και έκανε λόγο για γκεμπελικό τέχνασμα». Σημείωσε επίσης πως «όταν αποδειχτεί πλήρως ότι το κατηγορητήριο είναι στημένο, θα φανεί τι ολέθριο προηγούμενο πάει να δημιουργηθεί». «Αν βάζουν ανωνύμους, δήθεν προστατευόμενους, δήθεν μάρτυρες να σπιλώνουν με σαθρές κατηγορίες, χωρίς το παραμικρό στοιχείο, με αντιφατικές μάλιστα μαρτυρίες, τότε που βρισκόμαστε;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι κάθε μελλοντική κυβέρνηση θα μπορεί να επικαλείται ανώνυμους μάρτυρες για να σπιλώσει τους αντιπάλους της.
Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «όλη η υπόθεση έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα των πολιτικών προϊσταμένων. Μιλάω για Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο». Ανέφερε ότι «πρώτα έφτιαξαν το σενάριο, μετά άρχισαν να το διαφημίζουν και στο τέλος μπήκαν και οι ηθοποιοί. Δεν ψάξατε για τους ενόχους. Τους επιλέξατε πολύ νωρίτερα τους ενόχους εσείς οι ίδιοι». Δήλωσε επιπλέον ότι «ο προστατευόμενος μάρτυρας που προσπαθεί να με εμπλέξει, καταθέτει τέσσερις φορές χωρίς να πει τίποτα για εμένα. Και ξαφνικά θυμήθηκε τον πρώην πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά».
Υπογράμμισε ότι τον κ. Φρουζή ουδέποτε τον έχει συναντήσει ιδιωτικά. «Τον έχω δει δυο φορές μπροστά σε κάμερες. Εσείς για πείτε μου πόσες φορές τον έχετε συναντήσει;», συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι στα στοιχεία του FBI δεν υπάρχει το όνομά του. «Και ρωτάει ο κ. Παπαγγελόπουλος γιατί δεν μήνυσα το FBI. Μα γιατί το FBI δεν είπε τίποτα για μένα. Εσείς και η κυρία Τουλουπάκη προσπαθήσατε να με εμπλέξετε. Με μόνο κίνητρο να σπιλώσετε πρόσωπα», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.
Βενιζέλος: Αναζητάτε εύκολη διαφυγή
«Με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κοινοβουλευτική δημοκρατία και το συντεταγμένο κράτος δικαίου», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis.
«Μάλλον το όνομά μου μπήκε από συνήθεια, αλλά κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό από τις συνεχείς προσπάθειες στοχοποίησης μου», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως «μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι». Επιπλέον, ευχαρίστησε θερμά τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί όπως είπε σε ειρωνικό τόνο «δεν με παρέλειψαν από την υπόθεση Novartis και βρήκαν και μία θέση και για εμένα».
«Γιατί τώρα;» διερωτήθηκε ο κ. Βενιζελος. «Πρόκειται για μία υπόθεση την οποία προετοιμάζετε εδώ και 14 μήνες, αλλά την φέρατε τώρα. Τώρα που ο ριζοσπαστισμός σας εξατμίστηκε», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι τη στιγμή που έχουν ανοίξει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, προκύπει παραβίαση της θεσμικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
«Είδατε ότι δεν προκύπτει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια και γλύφετε εκεί που φτύνατε. Έχετε γίνει τα καλύτερα delivery boys», τόνισε για την κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «λόγω ανεπάρκειας των κυβερνώντων, έχουμε τα “Ίμια 2” τα οποία θα είναι χειρότερα από τα “Ίμια 1″».
«Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά αναζητάτε την εύκολη διαφυγή», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.