Εκλεισε στις ΗΠΑ το θέμα Novartis με εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του φαρμακευτικού κολοσσού, της επιτροπής Κεφαλαιαγοράςς και του αμερικανικού υπ. Δικαιοσύνης για την υπόθεση στην Ελλάδα.
H υπόθεση έκλεισε μόνο με ένα χρηματικό πρόστιμο στην εταιρεία Novartis ύψους 112. εκατ. δολαρίων (92,3 εκατ. συν 20,5 εκατ. σε τόκους), ενώ δεν υπήρξε καμία απόδειξη περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με το κείμενο της Επιτροπής η Novartis συμμετείχε σε προγράμματα καταχρηστικών πληρωμών ή προνομίων σε «δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας (σ.σ. προφανώς εννοεί νοσοκομεία) στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon».
Ετσι, αποδεικνύεται σε φιάσκο και με τη βούλα των ΗΠΑ η περιβόητη εμπλοκή πολιτικών προσώπων, επιβεβαιώνοντας έτσι τη θεωρία της πολιτικής σκευωρίας. Κάτι το οποίο σημειώνει με ανακοίνωσή της για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η «μαμά» Novartis, που συμπληρώνει πως καμία εμπλοκή δεν προέκυπτε ούτε από την δική της εσωτερική έρευνα.
Η ανακοίνωση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε σήμερα ότι η Novartis AG, η παγκόσμια εταιρεία φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας, συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια στα πλαίσια συμβιβασμού για παραβιάσεις στις διατάξεις των βιβλίων και των αρχείων και των εσωτερικών λογιστικών ελέγχων του FCPA.
Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετείχαν σε καταχρηστικές πληρωμές ή στην παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon. Σύμφωνα με την απόφαση, αυτές οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν γνωστές μεταξύ ορισμένων διευθυντικών στελεχών των τοπικών θυγατρικών.
Η απόφαση συμπεραίνει επίσης ότι η Novartis δεν διέθετε επαρκείς εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους στην πρώην επιχείρηση της Alcon στην Κίνα από το 2013 έως το 2015, από όπου συνήφθησαν πλαστά συμβόλαια ως μέρος τοπικών οικονομικών συμφωνιών που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες και είχαν ως αποτέλεσμα η Novartis και η Alcon να διαγράψουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε «κακό» χρέος.
«Ελλιπή ελεγκτικά περιβάλλοντα αποτελούν πρόσφορο έδαφος αδικοπραγίας» σημειώνει ο επικεφαλής της Κεφαιλαιαγοράς, Τσαρλς Κέιν. «Όπως φαίνεται από την υπόθεση Novartis, η αδυναμία σε ένα μέρος της επιχείρησης, μπορούν συχνά να υπηρετήσουν ως προάγγελος μεγαλύτερων μη αντιμετωπίσιμων προβλημάτων» συμπληρώνει.
Η Novartis αποδέχτηκε την απόφαση που επιβάλει στην εταιρεία να άρει και να παύσει να διαπράττει παραβάσεις στα βιβλία, τα αρχεία και τους εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους της Κεφαλαιαγοράς. Η Novartis (μαμά εταιρεία) συμφώνησε να πληρώσει αποζημίωση 92,3 εκατ. δολαρίων και 20,5 εκατ. δολάρια σε διαφυγόντα κέρδη και να συμμορφωθούν με μια τριετή αναφορά της κατάστασης και των μέτρων συμμόρφωσης προς τους κανόνες της κεφαλαιαγοράς. Επιπλέον, οι θυγατρικές της Novartis και της Alcon συμφώνησαν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και αποδέχτηκαν να πληρώσουν περισσότερα από 233 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα.
Την έρευνα διεξήγαγαν οι Σοναλί Σινχ και Ρετζίνα Μπάρετ και επιθεώρησε ο Τρέισι Λ. Πράις. Η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκτιμά τη συμβολή του τμήματος απάτης του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την εισαγγελία του Νιου Τζέρσι, το Ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών, την Ελεγκτική Αρχή Αγορών της Ελβετίας και την Αρχή Οικονομικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Novartis Hellas θα πληρώσει πάνω από 233 εκατ. δολάρια
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στην ιστοσελίδα του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η Novartis Ελλάς και η Alcon Pte Lrd πρώην θυγατρική της Novartis και νυν θυγατρική της Alcon πολυεθνικής οφθαλμολογικής εταιρείας, συμφώνησαν να πληρώσουν συνδυαστικά περισσότερα από 233 εκατ δολάρια σε πρόστιμα για οικονομικά εγκλήματα.
Στην αναλυτική ανακοίνωση αναφέρεται πως η Novartis δωροδοκούσε εργαζόμενους σε κρατικά και ελεγχόμενα από το κράτος νοσοκομεία και κλινικές στην Ελλάδα. Η εταιρεία φαίνεται πως πέτυχε μέσω «λαδώματος» προς επαγγελματίες υγείας, νοσοκομεία και κλινικές να συνταγογραφούνται τα δικά της προϊόντα και στη συνέχεια παραποίησε τα βιβλία και τα αρχεία της προκειμένου να καλύψει αυτές τις δωροδοκίες.
Μεταξύ του 2012 και του 2014 η Novartis δολοπλόκησε με άλλους προκειμένου να παραβιάσει τις κανόνες υποθέσεων διαφθοράς του αμερικανικού κράτους στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα δωροδόκησε εργαζόμενους σε κρατικά νοσοκομεία και κλινικές προκειμένου να μπορούν να ταξιδεύουν σε διεθνή ιατρικά συνέδρια, συμπεριλαμβανομένων και εκδηλώσεων εντός των ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την αύξηση της συνταγογράφησης για το φάρμακο Lucentis.
Επιπλέον, φαίνεται πως η Novartis παραδέχτηκε πως μεταξύ του 2009 και του 2010 κατέβαλε χρηματικά ποσά σε παρόχους υγείας, αναφορικά με επιδημιολογική μελέτη που είχε ως στόχο να αυξήσει τις πωλήσεις συγκεκριμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων της. Εργαζόμενοι στη Novartis στην Ελλάδα αναγνώρισαν, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης πως πολλοί από τους συμμετέχοντες στην επιδημιολογική έρευνα πίστευαν πως πληρώνονταν προκειμένου να συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρείας και όχι για να παρέχουν επιστημονικά δεδομένα.
Πώς κατανέμονται τα πρόστιμα σε Novartis και θυγατρικές
Στην αντίστοιχη ανακοίνωση της εισαγγελίας του Νιου Τζέρσι που ερεύνησε την υπόθεση σημειώνεται ο συμβιβασμός και εξειδικεύονται τα ποσά που θα πληρώσει κάθε μια από τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Έτσι, όπως προαναφέρθηκε η «μαμά» εταιρεία Novartis αναμένεται να καταβάλει 112 εκατ. δολάρια.
Από την πλευρά της η Novartis Ελλάς, συμφώνησε να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 225 εκατ. δολαρίων, ενώ η πρώην θυγατρική Alcon αναμένεται να καταβάλει 8,9 εκατ. δολάρια. Παράλληλα, η εισαγγελία σημειώνει πως η εταιρεία στην Ελλάδα συμφώνησε να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αμερικανικές Αρχές σε οποιαδήποτε έρευνα που την αφορά εκείνη, όσο και διοικητικά στελέχη, εργαζόμενους και εκπροσώπους της.
Η ανακοίνωση της εισαγγελίας του Νιου Τζέρσι για τη Novartis
Η ανακοίνωση της εισαγγελίας του Νιου Τζέρσι για τη Novartis
H ανακοίνωση της μητρικής Novartis -«Δεν περιλαμβάνονται ισχυρισμοί για πολιτικά πρόσωπα»
«Η Novartis έχει καταλήξει σε εξωδικαστική συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την επίλυση όλων των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρίας και θυγατρικών της που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού (FCPA). Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Novartis και ορισμένες από τις νυν και πρώην θυγατρικές της θα καταβάλουν 233.9 εκ. δολάρια στο DOJ και 112.8 εκ. δολάρια στην Επιτροπή.
Για την περαίωση της έρευνας του υπουργείου δικαιοσύνης, η Novartis Hellas έχει συνάψει μια συμφωνία αναβολής δίωξης για τις πρακτικές που έχουν αμφισβητηθεί και αφορούν την παροχή ανάρμοστων οικονομικών οφελών σε Έλληνες επαγγελματίες υγείας μεταξύ των ετών 2012 και 2015 σχετιζόμενων με το οφθαλμολογικό προϊόν Lucentis, παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων για το ίδιο προϊόν κατά τους όρους του αμερικανικού δικαίου καθώς και για μία επιδημιολογική μελέτη του 2009.
Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis.
Με τη σημερινή συμφωνία όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για τη Novartis έχουν πλέον κλείσει.
Η Alcon Pte Ltd, πρώην θυγατρική της Novartis, έχει συνάψει χωριστή συμφωνία αναβολής δίωξης με το υπουργείο Δικαιοσύνης για ανάρμοστα οικονομικά οφέλη που παρέχονταν σε επαγγελματίες υγείας στο Βιετνάμ, καθώς επίσης για παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων από το 2011 έως το 2014, σχετικά με ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα από έναν προμηθευτή στο Βιετνάμ.
Για την περαίωση της έρευνας, η Novartis AG κατέληξε σε συμφωνία που επικεντρώνεται σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων, σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στο Βιετνάμ και στη Νότια Κορέα. Οι πρακτικές στην Ελλάδα σχετίζονται με το ανωτέρω οφθαλμολογικό προϊόν και καλύπτονται από τη Novartis DPA καθώς και ζητήματα ελέγχου με δύο μελέτες της Novartis Hellas, τα οποία εντοπίστηκαν από εσωτερικό έλεγχο το 2012 και επιλύθηκαν έως το 2013. Τα ζητήματα στο Βιετνάμ σχετίζονται με τις δραστηριότητες διανομέων της Alcon και αποτελούν αντικείμενο της Alcon DPA. Για τις πρακτικές στη Νότια Κορέα η Novartis έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επίλυσής τους με τις τοπικές αρχές. Τέλος, η συμφωνία SEC εξετάζει ορισμένα ζητήματα εσωτερικού ελέγχου και παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων σχετικά με την τοποθέτηση χειρουργικών συσκευών από την Alcon στην Κίνα.
Όπως αναγνωρίζεται από τo από υπουργείο και κεφαλαιαγορά, η Novartis και οι θυγατρικές της, τρέχουσες και πρώην, συνεργάστηκαν πλήρως με τις αρχές για αυτές τις έρευνες και έχουν ήδη λάβει τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα.
H Γενική Σύμβουλος της Novartis, Σάνον Τιμ Κλίνγκερ, δήλωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι που όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για την εταιρεία έχουν πλέον κλείσει. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο στη δέσμευσή μας να επιλύσουμε παρελθοντικά ζητήματα συμμόρφωσης και να παραμείνουμε συνεπείς στις αξίες μας. Έχουμε εφαρμόσει και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε με υψηλές ηθικές αξίες παγκοσμίως, και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.»
Από τη χρονική περίοδο των εν λόγω υποθέσεων, η Novartis έχει πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές για να ενισχύσει την προσέγγισή της στα θέματα επαγγελματικής δεοντολογίας, διαχείρισης κινδύνων και συμμόρφωσης. Συγκεκριμένα, η εταιρία έχει υιοθετήσει πολιτικές συμμόρφωσης βάσει κατευθυντήριων αρχών και ισχυροποίησε τη διαδικασία αναφοράς γεγονότων για πιθανές ανάρμοστες πρακτικές. Τέλος ενοποίησε τα τμήματα Risk Management & Compliance για να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη διαδικασία διαχείρισης και μετριασμού των κινδύνων.».