Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης είναι η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Νέα ένταση πυροδότησαν δημοσιεύματα του τύπου. Αδιαπραγμάτευτη η βούληση για πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων τονίζουν στην κυβέρνηση, για ανευθυνότητα και συγκάλυψη, μιλούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιάννης Οικονόμου για τις παρακολουθήσεις στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τις χαρακτήρισε «δημοσιεύματα χωρίς στοιχεία τα οποία συσκοτίζουν αντί να διαφωτίζουν» και επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη βούληση της κυβέρνησης για πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού για το θέμα, στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.
Εν τω μεταξύ με τα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις υπουργών «δημιουργείται κλίμα καχυποψίας που οδηγεί σε αποσταθεροποίηση, που είναι σαράκι στα θεμέλια της Δημοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, κάνοντας λόγο για «αστήρικτες δημοσιεύσεις λιστών που δημιουργούν κλίμα βούρκου».
Αναφερόμενος σε δημοσίευμα που περιέλαβε το όνομα του σε δεύτερη λίστα με παρακολουθούμενους από το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε πως γενικώς προσέχει στις επικοινωνίες του και προσωπικά παίρνει μέτρα, αναφέροντας ότι όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις οφείλουν να είναι διαφανείς και προσεκτικοί στις επικοινωνίες τους.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τις υποκλοπές, με αφορμή την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, έκανε λόγο για «υπαρκτό πρόβλημα που συνδυάστηκε με μια αστοχία, για την οποία αναλήφθηκε άμεσα η πολιτική ευθύνη. Αυτή η κυβέρνηση, όταν προκύπτει πρόβλημα, λαμβάνει μέτρα. Υπάρχει άμεση ανάληψη πολιτικής ευθύνης».
Κατά πάσα πιθανότητα, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση οι θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όσον αφορά στη ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος των παρακολουθήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου άπαντα τα πολιτικά κόμματα να λάβουν θέση, θα περιλαμβάνει τέσσερις πτυχές:
Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου:
- Εκσυγχρονισμός διαδικασίας άρσης του απορρήτου επικοινωνιών, ειδικά για πολιτικά πρόσωπα, με ένα επιπλέον φίλτρο, εκτός ΕΥΠ.
- Αναδιάρθρωση ΕΥΠ.
- Σύσταση Επιτροπής Συντονισμού για θέματα. Κυβερνοασφάλειας.
- Απαγόρευση κακόβουλων λογισμικών.
Τα βλέμματα, σε πολιτικό επίπεδο, στρέφονται στην απογευματινή συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, οι εργασίες της οποίας θα ανοίξουν με την ομιλία του πρωθυπουργού. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, θα είναι μια παρέμβαση εφ’ όλης της ύλης, ενώ, όπως αναμένεται θα υπάρχουν και αναφορές για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης, που έχει εγκαλέσει ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα για διχασμό και τοξικότητα της πολιτικής ζωής της χώρας, θα προτάξει τις θεσμικές κινήσεις της κυβέρνησης. “Η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με απόλυτη θεσμικότητα και σοβαρότητα, ώστε να λάμψει η αλήθεια, να διασφαλιστεί η ομαλότητα και να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα. Το σχέδιο φθοράς της Κυβέρνησης, μέσω τόνων πολιτικά τοξικής λάσπης, στο οποίο επενδύει ο κ. Τσίπρας για να ξεφύγει από το πολιτικό τέλμα, πέφτει στο κενό για άλλη μια φορά”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.
Παράλληλα και αυτό θα γίνει καθαρό και σήμερα στην Πολιτική επιτροπή, η κυβέρνηση έχει στραμμένα τα ραντάρ της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, με πρώτο ζήτημα την αντιμετώπισης των κρίσεων και της ακρίβειας που πλήττει εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας το όνομα του οποίου βρίσκεται σε λίστα που δημοσιεύουν Κυριακάτικες εφημερίδες, πριν λίγο και προσερχόμενος στο συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η συνεργασία του με τον πρωθυπουργό είναι διαρκής, χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη και έχει παράξει απτά αποτελέσματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στην πιο δύσκολη περίοδο. «Με καλύπτει απολύτως η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα χυθεί άπλετο φως, όσον αφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, επισήμανε ο κ. Δένδιας.