Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Υπόθεση βιασμού: Το υπ. Πολιτισμού ακύρωσε την δωρεά από ίδρυμα που εμπλέκεται κατηγορούμενος

Απορρίπτει το υπουργείο Πολιτισμού και η Λίνα Μενδώνη, την δωρεά του κοινωφελούς ιδρύματος «International Foundation For Greece» που αφορά στην ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Δήλου.

Η απόφαση του υπουργείου έρχεται στη «σκιά» της υπόθεσης βιασμού στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο 27χρονος εμπλεκόμενος στην υπόθεση βιασμού φέρεται να είναι μέλος του ΔΣ του κοινωφελούς ιδρύματος.

Η έγκριση της δωρεάς υπογράφηκε στις 24/12/2021 ενώ δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 5/1/2022, τέσσερις δηλαδή μέρες μετά τον καταγγελλόμενο βιασμό.

Το υπουργείο Πολιτισμού με επίσημη ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε απάντηση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει ότι: Η απόφαση 626312 “Έγκριση εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Χώρου Δήλου και Μελέτης για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, με δαπάνη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «International Foundation for Greece», προς το σκοπό δωρεάς της προς το Ελληνικό Δημόσιο” (ΦΕΚ Β 6387/31.12.2021) έχει ήδη ανακληθεί. Αναμένεται η δημοσίευση της ανακλητικής πράξης στο ΦΕΚ».

Τι αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου κάλεσε την υπουργό Πολιτισμού να ανακαλέσει την απόφαση αποδοχής της χορηγίας και να διακόψει κάθε είδους συνεργασία με το εν λόγω Ίδρυμα, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

«Επειδή η υπόθεση της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά δύσοσμη, καλούμε την κ. Μενδώνη να ανακαλέσει άμεσα τη “χορηγία” και να διακόψει κάθε είδους συνεργασία με το εν λόγω Ίδρυμα, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι -κατεξοχήν οι γυναίκες του Πολιτισμού και του Αθλητισμού- που έχουν σηκώσει στην πλάτη τους τον αγώνα κατά του σεξισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης, δεν αντέχουν για ακόμα μία φορά να μετατραπεί το ΥΠΠΟΑ σε “πλυντήριο” ξεπλύματος τέτοιων πράξεων».

«Η τυχόν εμπλοκή των “δωρητών” της αναστήλωσης ενός εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, σε μια υπόθεση μείζονος ποινικής και ηθικής απαξίας, δρομολογεί σημαντικές εξελίξεις για τις οποίες η Υπουργός Πολιτισμού οφείλει να ενεργήσει άμεσα», επισήμανε η Σ. Αναγνωστοπούλου. Καταλήγοντας, η ίδια υπογράμμισε ότι «ο Πολιτισμός δεν αντέχει κακοποιητικά “κουκουλώματα”».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων