Εξαήμερη εργασία και ψηφιακή κάρτα οργάνωσης του ωραρίου μπαίνουν σε εφαρμογή την 1 η Ιουλίου.
Η μεν 6ήμερη εργασία αφορά επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας όπως οι βιομηχανίες, ενώ η ψηφιακή κάρτα ισχύει και για τις βιομηχανίες και για το λιανεμπόριο και έχει στόχο να περιορίσει την αδήλωτη εργασία, τις υπερβάσεις ωραρίων και τις αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εργασίας:
1. Η εξαήμερη εργασία αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας όπως η βιομηχανία και όσες ήδη λειτουργούν επί 24ωρης βάσης 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα (π.χ.εταιρίες φορτοεκφόρτωσης στα λιμάνια, κ.α.). Δεν αφορά Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες και ιδιωτικές εταιρίες, ούτε ξενοδοχεία και εστίαση.
Η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας θεσπίστηκε με τα άρθρα 25 και 26 του Ν.5053/2023 με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Το ημερομίσθιο για την 6 η μέρα εργασίας θα είναι προσαυξημένο κατά 40% και επιπλέον 75% θα παίρνουν οι εργαζόμενοι για την απασχόλησή τους την Κυριακή και τις αργίες. Σε περίπτωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες ισχύει επιπρόσθετη προσαύξηση 25%.
Η απασχόληση με 6ήμερο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 8 ώρες ημερησίως, δεν προβλέπονται υπερωρίες ενώ διατηρούνται σε ισχύ οι διατάξεις για την 11ωρη υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση, την υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (1 ρεπό) και τη διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) σε περίοδο 4 μηνών.
2. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε βιομηχανία και λιανεμπόριο. Η υποχρεωτικότητα σημαίνει ότι από 1 η Ιουλίου δεν θα χαρίζεται κανένα πρόστιμο αν εντοπιστούν επιχειρήσεις που δεν έχουν εγκαταστήσει το
σύστημα της ψηφιακής κάρτας.
Σημαντική λεπτομέρεια: Η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμόζεται ακόμη και σε επιχειρήσεις με έναν (1) εργαζόμενο.
Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, Άννας Στρατινάκη
παραθέτει αναλυτικά τον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας με τις βελτιώσεις που έχουν ενσωματωθεί όσον αφορά τις περιπτώσεις που η εφαρμογή της κάρτας προϋποθέτει διαφορετική ώρα εισόδου και έναρξης εργασίας, και διαφορετική ώρα λήξης και αποχώρησης από τον χώρο εργασίας. Οι διαφορές αυτές (π.χ. από την ώρα προσέλευσης στο εργοστάσιο μέχρι την ώρα ανάληψης εργασίας) δεν θα υπερβαίνουν τα 30 λεπτά.
Επίσης ξεκαθαρίζεται ότι ο αριθμός των χτυπημάτων της ψηφιακής κάρτας εργασίας των εργαζομένων σε επίπεδο ημέρας θα πρέπει να είναι ζυγός αριθμός και συγκεκριμένα:
Α) Μηδέν (0) χτύπημα, όταν ο εργαζόμενος εργάζεται με το σύστημα της τηλεργασίας ή δεν έχει καθόλου φυσική παρουσία στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
Β) Δύο (2) χτυπήματα, όταν ο εργαζόμενος εργάζεται με συνεχές ωράριο στις
κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, στην οποία περίπτωση θα πρέπει να
σημάνει την κάρτα του κατά την πρώτη είσοδο στην επιχείρηση και κατά την
τελευταία έξοδο από αυτήν. Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν
ενδιάμεσα χτυπήματα.
Γ) Τέσσερα (4) χτυπήματα, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος εργάζεται με σπαστό ωράριο στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, στην οποία περίπτωση θα πρέπει να σημάνει την κάρτα του κατά την πρώτη είσοδο και κατά την τελευταία έξοδο, τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου τμήματος του ωραρίου του. Σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν ενδιάμεσα χτυπήματα.
Η ευθύνη για την ορθή εφαρμογή του συστήματος της ψηφιακής κάρτας εργασίας, για την ορθή χρήση της από τον εργαζόμενο καθώς και για την τήρηση του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου βαρύνει τον εργοδότη.
Η σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την ψηφιακή δήλωση του ωραρίου εργασίας στη ΕΡΓΑΝΗ, αποτελεί υποχρέωση του εργαζομένου που δεν μπορεί να υποκατασταθεί κατ’ άλλο τρόπο από τον εργοδότη (π.χ. συμπλήρωση ελλιπών “χτυπημάτων” από τον εργοδότη).
Από την ψηφιακή κάρτα οργάνωσης του χρόνου εργασίας εξαιρούνται:
* Τα Διευθυντικά Στελέχη εφόσον έχουν ατομική σύμβαση εξαιρούνται από την
υποχρέωση σήμανσης της ψηφιακής κάρτας.
* Ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που δεν έχουν σταθερό τόπο παροχής εργασίας όπως ιατρικοί επισκέπτες, επιθεωρητές πωλήσεων, περιοδεύοντες πωλητές, τεχνικοί, οδηγοί, εργαζόμενοι που επισκέπτονται τους πελάτες του εργοδότη τους, διαφημιστές κλπ για το διάστημα που είναι εκτός τόπου παροχής εργασίας.
* Οι δικηγόροι που αμείβονται με πάγια αντιμισθία.
* Οι εργαζόμενοι που εργάζονται με τηλεργασία κατά τις ημέρες που βρίσκονται
εκτός του χώρου εργασίας της επιχείρησης.
* Οι εργάτες γης, οι αλιεργάτες και οι εργαζόμενοι σε οικοδομοτεχνικά έργα.
* Οι φορείς του Δημοσίου και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου,
εν γένει, που απασχολούν υπάλληλους αορίστου ή ορισμένου χρόνου εφόσον ισχύουν για αυτούς οι ρυθμίσεις του Ενιαίου Μισθολογίου
* Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε (ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ) καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, των πετρελαιοειδών, των ορυχείων και των ναυπηγείων.
Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security και ΔΕΚΟ.
Από τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας ωστόσο, προκύπτει ότι ένα ποσοστό παραβάσεων 15% εντοπίζεται σε παραλείψεις σχετικά με την ψηφιακή κάρτα.
ΠΗΓΗ: capital.gr